ZAŠČITA

Pred UV-žarki ščiti tudi hrana

Objavljeno 28. junij 2012 11.30 | Posodobljeno 28. junij 2012 11.30 | Piše: M. F.

Že preden začne sonce močno pripekati, velja posegati po hrani, bogati s karotenoidi in z drugimi antioksidanti.

Tudi poleti se osvežite s citrusi in tako koži pomagajte v zaščiti pred soncem.

Najboljšo zaščito pred sončnimi žarki nudita zaščitna krema ter izogibanje soncu v najbolj vročih delih dneva. Še posebej tisti z občutljivo kožo bi se na močne žarke morali pripravljati, že preden napoči čas počitnic in lenobnega poležavanja na plaži. Predvsem z uživanjem primerne hrana, ki jo velja uvrstiti na jedilnik vsaj kakšen mesec pred odhodom na dopustovanje. Preden se začnejo vroči dnevi, bi morala biti hrana bogata z antioksidanti, najbolj s karotenoidi. Ti imajo sposobnost zmanjševanja škodljivega vpliva UV-žarkov in pospeševanja obnove poškodovanega DNK.

Vse, kar je močnih barv

Karotenoidov je največ v jagodičevju, višnjah, jagodah, marelicah, melonah, citrusih, korenju, torej v sadju in zelenjavi, ki je rdeče ali oranžne barve. Vsa omenjena živila vsebujejo veliko vitamina C, E in flavonoidov, prav tako močnih antioksidantov, in mineralov cinka in imageselena, ki dopolnjujeta antioksidantno delovanje prej omenjenih snovi.

Za dodatke je že malce prepozno

Uživanje betakarotena, ki se v koži spremeni v vitamin A, kot dodatka prehrani je priporočljivo, saj vitamin A ščiti povrhnjico. Vendar ste letos za varovalne učinke že prepozni. Strokovnjaki njegovo uživanje svetujejo vsaj 12 tednov pred sončenjem. Vitamin A se namreč skladišči v koži in tako postopoma tvori varovalno plast.

Da ne boste rdeči kot raki

Še močnejši antioksidant, katerega delovanje je kar desetkrat močnejše od betakarotena, je astaksantin. Gre za oranžno rdeč pigment, ki ga je mogoče najti v vodnih živalih (losos, raki). Telesu ga je treba zagotoviti s pravo prehrano, mogoče pa ga je najti tudi v obliki dodatka prehrani. Tega ni treba začeti jemati toliko prej, kožo hitro zaščiti pred alergijami na sonce in opeklinami, zmanjšuje nastajanje gub, njegov učinek pa je največji v kombinaciji s preostalimi antioksidanti, predvsem z vitaminoma C in E.

Deli s prijatelji