Zaradi skorbuta oziroma izpadanja zob ter drugih zdravstvenih zapletov je umrlo nešteto mornarjev, ki dlje niso jedli ne sadja ne zelenjave. Danes vemo, da ima vitamin C pomembno vlogo tudi v razmerjih z drugimi vitamini in minerali v telesu. Denimo železo, vitamina A in E se bolj kakovostno vključijo v presnovo in delujejo kot antioksidanti oziroma preprečevalci poškodb na celicah, če jim pručko podstavi vitamin C. Koliko natančno ga potrebujemo, je odvisno od posameznika, načeloma pa bi ga morali zaužiti najmanj 20 mg dnevno, medtem ko naj bi bila stalna zaloga v telesu okrog 300 mg. Ženska, starejša od 19 let, mora zaužiti najmanj 90 mg in ne več kot 2 g tega vitamina na dan. Z navadno hrano to količino težko presežemo, medtem ko lahko pretiravanje s prehranskimi dodatki vodi v zdravstvene nevšečnosti, kot je diareja, zato previdnost ni odveč.
Tretjina v pomanjkanju
Po raziskavah kar tretjina odraslih v zahodnem svetu zaužije premalo vitamina C. Med značilnimi znaki, da naše telo hlasta po več, so oslabljen imunski sistem, ponavljajoči se prehladi in druge okužbe. Pri nekaterih bolezenskih stanjih mora biti oseba posebno pozorna na zadosten vnos vitamina C, denimo pri diabetesu, astmi, depresiji, alkoholizmu, avtizmu, raku, aknah ter srčnih in pljučnih obolenjih. Kajenje oziroma (ne)posredna izpostavljenost cigaretnemu dimu še zlasti znižujeta raven tega vitamina.
Bolj sveže, boljše je
Svoje zdravje in dobro počutje najpogosteje ogrožajo ljudje, ki imajo na jedilniku zelo malo sveže zelenjave in sadja. Oboje ima namreč največ kakovostnega vitamina C. Ta je zelo občutljiv za zrak, vodo in temperature – tako na kuhanje kot zamrzovanje. Že od deset do petnajst minut vretja privede do izgube polovice vitaminske vrednosti, vložena živila pa je ohranijo le še tretjino.
Tudi pri hujšanju
Največ vitamina C vsebujejo paprike vseh barv, čili, brokoli, brstični ohrovt, papaja, ananas, jagode, maline, citrusi, kivi, melona, lubenica, breskve, marelice, cvetača, blitva, špinača, zelje, stročji fižol, grah, koromač, krompir, peteršilj in druga zelena zelišča. Vsa našteta hrana velja tudi za izjemno koristno, ko želimo zdravo izgubiti kakšen kilogram, saj se prav po zaslugi vitamina C iz telesa odvaja večja količina odvečnih maščob.
Naravna zakladnica
Ogromno vitamina C vsebujejo paprika, brokoli, brstični ohrovt, krompir, zelišča, papaja, ananas, melona in jagode – več kot 60 mg na skodelico posameznega živila.