OHLADITVE

Prava zelenjava za hladne dni

Objavljeno 29. september 2015 09.00 | Posodobljeno 29. september 2015 09.00 | Piše: M. F.

Jeseni svoj krožnik popestrite z ohrovtom, zeljem, s kolerabo in pastinakom.

Brstični ohrovt je močan jesenski zaveznik zdravja.

Poletje in jesen sta nedvomno najrodovitnejša letna časa, saj ponujata številne naravne darove. Ker pa se je poletje od nas že poslovilo, poglejte, katera je najboljša zelenjava, s katero se gre razvajati jeseni. Zagotavlja namreč idealno pripravo na mrzle zimske dni, zato se boste lažje spopadli z virusi in bakterijami, ki so prav tedaj najaktivnejši.

Ohrovt

Živilo, s katerim bi nedvomno morali pogosteje obogatiti jedilnik. Zlasti ko se poletje prevesi v jesen in ko se ta začne bližati zimi. Ohrovt spada med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij in mangan, ponaša pa se tudi z veliko beljakovinsko vrednostjo. Prav zato deluje antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol. Primeren je za solate, juhe, prikuhe odličen pa je tudi kot dodatek smutijem.

Brstični ohrovt

Njegove glavice s hladnejšimi dnevi postajajo vse bolj okusne. Odlične so v solatah ali pripravljene kot priloga, telo pa navdajo z zvrhano mero vitaminov C in A, z rastlinskimi beljakovinami in vlakninami.

Koleraba

Rumenkasti gomolji vsebujejo vitamine skupine B in vitamin C ter kalcij, magnezij, kalij, natrij in vitamin A. Koleraba je polna antioksidantov in pomaga preprečevati degenerativne bolezni. Hranilna vrednost kolerabe se kljub kuhanju ne zmanjša tako zelo kot pri drugi zelenjavi. V telesu nevtralizira proste radikale, varuje vid ter okrepi imunski sistem. Najboljša je v družbi krompirja, v juhah ali kot samostojna priloga mesnim jedem.

Pastinak (Pastinaca sativa)

Sladka, škrobnata zimska korenovka je zdrava zamenjava za krompir, saj je odličen vir prehranskih vlaknin, rudnin in hkrati vsebuje le malo kalorij ter veliko vitaminov B, C in E. Zlasti v Sredozemlju je nepogrešljiv dodatek mnogim jedem, najbolj prija pa v hladnih jesenskih in mrzlih zimskih dneh. Podoben je korenju, vendar svetlejše barve in bolj sladkega okusa, še posebno, ko je kuhan.

Zelje

Kislo ali sladko, nepogrešljivo je zaradi bogastva vitaminov in mineralov, ki so v hladnih dneh več kot dobrodošli, zlasti zaradi bogastva vitamina C. Privoščite si surovega v solati, kuhanega kot prilogo, v obliki sarm ali enolončnic. Možnosti priprave te poljščine je nedvomno toliko, da se je ne boste nikoli naveličali. In prav je tako, saj je odločen zaveznik v boju z gripo in s prehladom.

Deli s prijatelji