Kaj vse veste o čokoladi? Da povzroča karies, da zaradi nje nastanejo mozolji, da redi … Nič od tega ne drži. Oglejte si najpogostejše mite in pravo resnico o tej žlahtni sladici.
Mit: Čokolada je polna kofeina.
Resnica: V resnici telo navda z energijo, a vendar kofein ni zaslužen za to. V 30 gramih grenke čokolade je pet desetin miligrama tega stimulansa. Prav toliko ga vsebuje skodelica brezkofeinske kave.
Mit: Čokolada spodbuja nastajanje slabega holesterola.
Resnica: Raziskave kažejo, da je stearinska kislina, glavna nasičena kislina v kakavu in čokoladi, edinstvena, saj ne dviguje ravni holesterola v krvi.
Mit: Nima hranilne vrednosti.
Resnica: Čokolada vsebuje magnezij, baker, železo, cink ter polifenole, antioksidante, značilne za čaj in rdeče vino. Ti varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi. Enako količino, kot jih ima 150 mililitrov vina, ima 50 gramov mlečne čokolade. Še bolj zdrava je temna, količina antioksidantov v njej je še večja.
Mit: Povzroča karies.
Resnica: Karies se tvori, kadar bakterije v ustih razgrajujejo s sladkorjem ali škrobom bogato hrano. Kislina, ki pri tem nastaja, načenja zobno sklenino. Beljakovine, kalcij in snovi iz čokolade v nasprotnem primeru sklenino varujejo, zaradi kakavovega masla pa sladkor iz čokolade na zobeh ostaja krajši čas. Seveda si je še vedno po sladkanju z njo treba umiti zobe.
Mit: Povzroča glavobol.
Resnica: Dolgo se je čokolado povezovalo z migreno, a raziskava z univerze Pittsburgh temu oporeka. Znanstveniki med uživanjem čokolade in migreno niso našli povezave.
Mit: Čokolada izzove akne.
Resnica: V zadnjih 20 letih je bilo izvedenih več raziskav, ki so to trditev ovrgle, zato vse več dermatologov meni, da ni neposredne povezave med hrano in aknami. Za te so v večji meri zaslužni hormoni in bakterije na koži.
Mit: Čokolada redi.
Dejstvo: Ko zaužijete 90 gramov čokolade, v telo vnesete 478 kalorij, kar je res veliko. A če pojeste le rebro iste čokolade, zaužijete zgolj 20 kalorij. Zaradi tega resnično ni treba, da vas peče vest. Ključ je seveda, tako kot povsod v življenju, v zmernosti.
Mit: Zdrava je le temna.
Resnica: Drži, da ima temna čokolada večji delež kakava, vendar ima tudi mlečna čokolada s 40 odstotki kakava svoje prednosti, saj vsebuje veliko kalcija. Ta pa skupaj z magnezijem tvori za telo izjemno zdravo kombinacijo.