SEZONSKO

Pozimi obvezna živila

Objavljeno 24. december 2012 08.20 | Posodobljeno 24. december 2012 08.21 | Piše: M. F.

Na mizi ne smejo manjkati zaradi dobrega okusa in predvsem zato, ker pomagajo krepiti imunski sistem.

Česen je koristen v vseh letnih časih, zlasti pa seveda pozimi.

Seveda kakšen košček peciva in kozarček punča ne bosta škodovala. Pozimi se res prija tudi  malce razvajati. A ob tem v vsakodnevno prehrano uvrstite nekaj superživil, ki bodo vaše telo ščitila pred virusi in bakterijami. Predstavljamo pet takih, ki naj bodo v mesecu, ki se izteka, ter v tistem, ki prihaja, kar najpogosteje na vašem krožniku.

Gobe

Jedem dajo okus in aromo ter so skoraj brez kalorij. Seveda je njihova hranilna vrednost odvisna od vrste, načelno pa velja, da so vse bogate s protivirusnimi in protivnetnimi snovmi ter tako krepijo imunski sistem. Vsebujejo tudi selen, antioksidant, ki ščiti pred srčnimi boleznimi, pred staranjem in nekaterimi oblikami raka. Ta se nahaja tudi v mesu, zato so gobe posebej priporočljive za vegetarijance.

Brokoli

Prepoln je vlaknin in vitamina C, vsebuje malo kalorij in je eden najmočnejših antioksidantov. Poleg tega je bogat z železom, s kalcijem, kalijem ter vsebuje vitamine E, K ter tiste B- kompleksa. S svojo pestro sestavo ščiti pred različnimi oblikami raka, srčnimi boleznimi, možgansko kapjo, težavami z vidom, pred izgubo kostne mase …

Zelena

Žogica, ki se skriva pod zemljo, je bogata z vlakninami ter vsebuje vitamin B6 in kalij. Izjemno učinkovita je v zaščiti pred rakom na debelem črevesu. Sezona zelene je prav december, zato v tem mesecu pridno posegajte po njej.

Česen

Ti aromatični stroki ščitijo pred številnimi oblikami raka, srčnimi boleznimi, nižajo holesterol ter pomagajo v boju z bakterijami in virusi. Gre za naravni antibiotik, zato je česen nepogrešljiv v vseh letnih časih, še zlasti pa v tistem, ko neutrudno razsajajo virusi in bakterije.

Kitajsko zelje

Tako kot njegova sorodnica glavnato zelje je dragoceno živilo, ki še kako popestri zimski jedilnik. Je odličen vir vitamina K, ta igra glavno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti, raziskave pa potrjujejo veliko povezanost med vitaminom K in zaščito pred alzheimerjevo boleznijo. Zelja ne kuhajte, saj se s tem uničijo vse njegove koristne snovi. Zelo okusno je tudi v solati.

Deli s prijatelji