LAKOTA

Pozimi jemo več

Objavljeno 28. december 2011 10.10 | Posodobljeno 28. december 2011 09.57 | Piše: M. F.

Dejstvo je, da so pozimi krožniki polnejši, hrana težja in obroki pogostejši.

Pozimi so skušnjave pogostejše in težje se jim upiramo (fotografija je simbolična).

Pozimi jemo več. Hladneje je, pogosteje smo lačni. Večina nas namreč vse več časa preživlja v toplih zaprtih prostorih, na nizke temperature in kratke dneve pa se odzove tudi apetit. Teorije o tem, zakaj je temu tako, so različne.

Še vedno nas vodijo nagoni

Nekateri strokovnjaki so prepričani, da nagonsko zbiramo kalorije za hladnejše dni. »Še vedno nas vodijo nagoni, ki so v naših možganih še od pradavnine,« pravi Ira Ocken, kardiologinja z medicinske fakultete v  Massachusettsu, kjer že leta raziskuje vplivov letnih časov na naše zdravje. Po njenih ugotovitvah naša potreba po kalorijah v hladnih dneh naraste. Teorijo opira na izsledke raziskave, ki so jo leta 1991 izvedli na univerzi v Georgii: znanstveniki so beležili, koliko ljudje pojedo v katerem delu leta in kako hitro jedo. Rezultati so pokazali, da so prostovoljci zaužili približno 200 kalorij dnevno več, ko so nastopili hladnejši, krajši in temnejši dnevi.

Tudi družbeni vpliv ni nedolžen

Vendar se ne strinjajo vsi znanstveniki s tem. »Ne oporekam dejstvu, da pozimi ljudje jedo več,« pravi Marcia Pelchat, znanstvenica iz Filadelfije. Prepričana pa je, da je zimska lakota povezana predvsem s socialnimi okoliščinami: več praznikov, več obiskov, več opravkov v hiši, kjer je kuhinja, in s tem hrana vedno na voljo. Prav prazniki so zelo povezani s hrano: priljubljene domače slaščice, jedi, ki so dolgoletna tradicija in prebujajo spomine na otroštvo. Močnejša je povezanost med sladko nostalgijo in spomini, težje se je hrani odreči.

Kako se zimski lakoti upreti?

Z vidika običajnih smrtnikov vzroki za zimsko lakoto niso pomembni. Pomembnejše so njene posledice in seveda predvsem načini, kako se jim izogniti. Kaj pravijo prehrambni strokovnjaki?

Seveda je povsem nerealno pred prazniki začeti dieto, ki je najbrž ne boste mogli izpeljati do konca. Podzavestno se boste prepuščali skušnjavam in pogostejši bodo takšni trenutki, bolj boste razočarani nad svojim neuspehom – morda boste celo spustili zavore in napadli vse, kar se vam ponuja z bogato obloženih miz.

Še en trik: privoščite si proteine. Ti dlje zagotavljajo občutek sitosti. Ogljikovi hidrati niso tako učinkoviti, saj se v telesu spremenijo v sladkor, ta hitro pride v kri, dvigne energijo, ki pa prav tako hitro pade. Če vam torej dišijo testenine, razpolovite porcijo in si zraven privoščite še malo piščanca.

Ne odrekajte se nobeni priljubljeni hrani, a privoščite si polovične porcije tistega, kar vam tekne, druga polovica naj bo namenjena tistemu, kar ubije apetit. Čarobna beseda, ki naj vas spremlja vso zimo, zlasti pa čez praznike je … zmernost.

Deli s prijatelji