Le kdo ne mara banan ... Radi jih imajo stari in mladi, za svojo priljubljenost pa se lahko zahvalijo tako čudovitemu okusu kot tudi številnim pozitivnim učinkom na zdravje.
Bogastvo pod rumenim olupkom
V povprečno veliki banani je približno 110 kalorij ter veliko kalija, mangana, fosforja, selena, vitamina B6 in vitamina C ter vlaknin. Zaradi svoje sestave znižujejo krvni tlak, blažijo pa tudi astmo in blagodejno vplivajo na želodčni čir. So učinkovito, okusno in zdravo nadomestilo energijskih pijač, saj spodbudno vplivajo na del možganov, v katerem nastaja dopamin in njihov učinek traja še ure po zaužitju. Dopamin je nevtransmiter, ki v telesu dvigne raven energije in vpliva na dobro razpoloženje.
Zakaj so boljše rjave?
Seznam pa se tu ne konča. Glede na leta 2013 zaključeno japonsko raziskavo lahko banane, ki imajo na olupku že rjave madeže, v telesu spodbujajo nastajanje snovi, ki uničuje celice tumorjev. Zlasti učinkovite so se izkazale pri premagovanju raka na debelem črevesju. Bolj je torej olupek banan prekrit s temnimi madeži, večjo antikancerogeno moč ima sadež.
Še več učinkov
To pa še ni vse. Po malce preveč burni noči so banane odlične zaveznice proti mačku. Za te učinke je zaslužen kalij, zdravniki pa priporočajo, da eno banano pojeste pred spanjem in eno takoj, ko se zjutraj zbudite. Maček bo tako znatno manj izrazit.
Prav tako so banane priporočljive tudi v sezoni, ki prihaja. Če boste vsak dan zaužili eno, boste znatno izboljšali imunski sistem ter se tako zaščitili pred virusi gripe in prehlada.