ČAROBNO

Pomlajeni s skodelico kakava na dan

Objavljeno 07. november 2014 19.10 | Posodobljeno 07. november 2014 19.12 | Piše: M. F.

Posamezniki, ki večkrat pozabljajo drobne stvari, bi lahko to težavo rešili zgolj z drobno spremembo prehrane.

Preprosto zdravilo za boljši spomin.

Medicinski center univerze Columbia iz New Yorka je izvedel raziskavo, s katero so tamkajšnji znanstveniki proučevali vpliv kakava na opešan spomin. V njej je sodelovalo 37 oseb, starih od 50 do 69 let. Razdeljene so bile v dve skupini.  Prostovoljci v prvi so vsak dan uživali pijače z velikim deležem flavanolov (900 miligramov), med katere sodi tudi kakav, tisti v drugi pa napitke, vsebujoče le 10 miligramov teh močnih antioksidantov, ki jih je veliko v kakavovih zrnih.

Kaj do dognali?

Že po treh mesecih so imeli sodelujoči iz prve skupine boljši vizualni spomin in spomin na sploh. Kakav lahko upočasni staranje in pripomore k mladostnejšemu videzu, so zato zapisali strokovnjaki in dodali, da bi starejši posamezniki, ki večkrat pozabljajo drobne stvari, lahko to težavo rešili zgolj z drobno spremembo prehrane.

»Sodelujoči so na začetku imeli spomin 60-letnikov, na koncu raziskave pa takšnega kot osebe, stare od 30 do 40 let,« je povedal dr. Scott A. Small, avtor raziskave. Znanstveniki menijo, da so zato zaslužni flavanoli.

In še nasvet

Prav zato strokovnjaki vsem, zlasti pa starostnikom za izboljšanje pomnjenja priporočajo uživanje kakava. Raziskava se sicer ni ukvarjala z vplivom kakava na demenco. »Raziskava je pokazala, da flavanoli iz kakava lahko vplivajo na pomnjenje že v sorazmerno kratkem času.  Da bi ugotovili, kako kakav vpliva dolgoročno, bodo potrebne še nadaljnje raziskave. Na podlagi njihovih izsledkov bomo lahko natančneje vedeli, kako hrana, bogata s flavanoli, vpliva na bolnike z demenco,« je povedal dr. Simon Ridley iz centra za raziskovanje alzheimerjeve bolezni v Veliki Britaniji. 

Deli s prijatelji