Če vaša prehrana ne vsebuje dovolj zelene listnate zelenjave, rastlinskih maščob, žit, lupinastih plodov in stročnic, obstaja dokajšna verjetnost, da spadate med velik odstotek ljudi, ki jim primanjkuje določenega vitamina. Čeprav je izjemnega pomena za močan imunski sistem, zdravo srce ter plodnost, ga pogosto zanemarjamo. Gre za vitamin E. Po podatkih ameriške fundacije Zdravje in tamkajšnjega raziskovalnega centra za nutricionistiko ga primanjkuje skoraj 90 odstotkom populacije v dvajsetih letih ter 70 odstotkom tiste v tridesetih letih življenja. Največkrat gre za posameznike, ki iz takega ali drugačnega razloga upoštevajo katero od strogih diet.
Zakaj je pomemben
Pomen tega vitamina pa je večplasten. Je namreč izjemno močan antioksidant, torej preprečuje delovanje prostih radikalov in tako zavira vnetne procese v organizmu, krepi imunski sitem ter je zlasti učinkovit pri premagovanju gripe, zmanjšuje količino holesterola v krvi, pomaga pri zdravljenju tumorjev, preprečuje srčne bolezni, krepi potenco in spolno slo ter pozitivno vpliva na plodnost. Prav njegova nezadostna količina je lahko eden od glavnih vzrokov za nezmožnost spočetja novega življenja, kar je pomembna informacija zlasti za tiste, ki se zaman trudijo povečati družino v dvajsetih ali tridesetih letih svojega življenja.
Kako ga uživati
Dobro je vedeti, da je vitamin E v maščobi topen vitamin in ga je zato za absorpcijo v telesu potrebno uživati skupaj z zdravimi maščobami. V največji meri se nahaja v zeleni zelenjavi, žitih, stročnicah, lupinastih plodovih (orehih, mandljih in kikirikijih), semenih in rastlinskih nerafiniranih oljih.
Priporočljiva količina je od 250 do 500 miligramov na dan. Ob pestri ter uravnoteženi prehrani dodatki z njim po navadi niso potrebni. Prav tako se ni treba bati, da bi s prehrano presegli mejo, ki velja za zgornjo varno in znaša 1000 miligramov dnevno.