Pekoča zgaga in zoprno spahovanje sta posledici čezmernega izločanja želodčne kisline. Vzroki za to so različni, med najpogostejšimi gre omeniti nepravilno ali neredno prehrano, kajenje in pretirano pitje kave, jemanje nekaterih zdravil proti bolečinam, čezmerno uživanje alkohola, nošenje pretesnih oblačil ter tudi stres. Da bi se pekoči zgagi izognili, bodite pozorni na prej omenjene dejavnike in upoštevajte še teh pet nasvetov, ki vam bodo nedvomno prišli prav.
Čim prej prenehajte kaditi
Če seveda sodite med kadilce. Snovi v cigaretnem dimu ob vseh drugih kvarnih posledicah za organizem spodbujajo tudi izločanje želodčne kisline ter s tem pekočo zgago. Imate torej še en razlog, da se odločite opustiti to razvado.
Jejte pogosteje in žvečite počasi
Med jedjo se sprostite ter posvetite zgolj hrani in njenim okusom. Tudi stres pospešuje izločanje želodčne kisline. Obroki naj ne bodo preveliki, jejte počasi, dobro prežvečite vsak grižljaj ter si čas za obroke vzemite štiri- do petkrat na dan.
Ne pekoči hrani in tudi čokoladi
Če vas pogosto pesti pekoča zgaga, močno začinjena hrana, agrumi, česen, gazirani napitki niso za vas. Prav tako se izogibajte čokoladi, močnim pravim čajem, kavi in alkoholu. Vsi ti še spodbujajo neprijetno spahovanje.
Pomagata banana in riž
Pogosteje bi morali jesti ovseno kašo ali kosmiče, riž, mleko ter fermentirane mlečne izdelke. Zgago blažijo mandlji, banane, ingver, aloja vera ter čaji iz kamilice, janeža pa tudi pelina.
Žvečilni kot prva pomoč
Občasno si privoščite žvečilni gumi, saj spodbuja nastajanje sline. Ta pomaga blažiti pekoč občutek v požiralniku ter nevtralizira želodčno kislino, ki je vanj morda zašla.