V poletnem času naj na naših krožnikih kraljujeta sveža zelenjava in sadje. Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in številnih učinkovin, ki na različne načine ugodno vplivajo na naše počutje in nam pomagajo ohranjati zdravje. Najprimerneje je, da jo zaužijemo v kombinaciji z zmerno količino pustih beljakovin in kakovostnih maščob, zato naj bodo (vsak dan) na našem krožniku poleg zelenjave še belo piščančje ali puranje meso, pusta teletina ali govedina in seveda riba. Poleti je meso najbolje pripraviti kar na žaru, tako bomo dobili lahek in predvsem zdrav obrok. Za zajtrk si privoščimo kakovostna polnozrnata žita ali manj kalorične oziroma puste mlečne izdelke.
Ker uravnotežena prehrana pomeni, da moramo uživati tudi ogljikove hidrate, jih je priporočljivo umestiti v prehrano, vendar ne preveč pogosto. Priporočljivo je izbirati med polnovrednimi žiti in žitnimi izdelki, kot so temne vrste kruha, riž, testenine ter različne vrste kaš, saj so ti bogatejši z vitamini, minerali in prehranskimi vlakninami.
Med obroki jejmo sadje Ker je optimalen način prehranjevanja vsaj pet obrokov na dan, lahko med tri glavne dodamo tudi dva manjša, ki naj bosta sestavljena iz različnega sadja, ki ga je poleti na pretek. Privoščite si citruse, češnje, jagode, slive, jabolka, hruške, maline, robidnice, mango, marelice, breskev, melone, belo grozdje. Ker je v sadju tudi več sladkorja in če vas skrbi, da bi zaradi tega težje shujšali, je priporočljivo, da zraven pojeste še orešček ali dva, najbolje mandlje ali indijske oreške. Vsekakor pa naj bodo (vsi) obroki manjši. Če boste resnično jedli petkrat na dan, lakote niti ne boste občutili, saj boste na vsake tri ure organizmu sporočili, naj ne skrbi, da ne bi dobil več hrane. Pozitivna posledica takšnega načina prehranjevanja in seveda tudi pitja dovolj tekočine, najbolje vode ali nesladkanega čaja, je dobra osnova, da boste dosegli težo, ki si jo želite. Kilogrami se bodo kar topili. |
Osvežilne zelene solate
Če hočemo v tednu ali dveh zgubiti kakšen kilogram, naj bodo obroki sestavljeni pretežno iz solat, priporočajo nutricionisti. Zelena listnata zelenjava, še posebno zelena solata, vsebuje kar 95 odstotkov vode, 5 odstotkov je vitaminov C in B-kompleksa, mineralov, kalcij, fosfor, jod, baker in železo, ki so potrebni za pravilno delovanje našega organizma. Prav zato, ker solata vsebuje veliko vode, je nepogrešljiva pri dietah, saj 100 g solate vsebuje le 14 kcal, že antični zdravnik in filozof Hipokrat je zanjo trdil, da je odlično živilo za čvrst in miren spanec, zaradi vlaknin pa je odlična za prebavo in omogoča boljše delovanje jeter.
Poleti imamo na izbiro veliko najrazličnejših solat, vsaka ima tudi pozitivne učinke na naš organizem. Rukola je denimo polna vitamina C, ki preprečuje prehitro staranje kože in pojavo gub, preprečuje ustvarjanje madežev na koži in pospešuje enakomerno porjavelost. Vse vrste zelene solate so polne vlaknin, ki so nujne za dobro prebavo in čiščenje organizma, zato naj bo v naših poletnih solatah največ kristalke, endivije, mehke solate in že omenjene rukole, ki so pravi eliksir za naše zdravje.
Če želite v celoti izkoristiti vse dobre vplive zelene solate na zdravje, je prav, da ste pri njeni pripravi še posebno pazljivi; priporočljivo je, da jo le operete pod tekočo vodo in je ne namakate, saj se tako izgubijo vitamini, topni v vodi, na primer vitamin C. Če se boste držali teh nekaj preprostih pravil, boste organizmu priskrbeli veliko antioksidantov, med katerimi je na prvem mestu prav vitamin C, velik zaveznik zdravja kože, saj preprečuje njeno staranje in ima še eno pomembno vlogo – pospešuje ustvarjanje kolagena, vezivnega tkiva, ki je pomemben za tonus in gladkost (elastičnost) kože.