PISANO

Poletje brez fig ni pravo poletje

Objavljeno 01. avgust 2012 09.00 | Posodobljeno 01. avgust 2012 09.00 | Piše: M. F.

Bolj pisani bodo obroki, več vitaminov, mineralov in antioksidantov boste vnesli v organizem.

En sadež, tri barve in veliko koristi za zdravje.

Poletje je na vrhuncu in ponuja nešteto vrst sadja in zelenjave. Poglejte si nekaj plodov narave, ki zorijo v juliju in avgustu in jih najbolje izkoristite. Pripravite si glavne obroke ali malice v rdeči, beli ali modri barvi in uživajte v njihovih okusih ter pozitivnih učinkih na dušo in telo.

Lubenica

Brez sladke, sočne lubenice si je težko zamisliti poletje. »Bogata je z likopenom, antioksidantom, ki ščiti pred rakom in srčnimi boleznimi, hkrati pa spodbuja kožo, da razvija lastno zaščito pred UV-žarki,« trdi dr. Steven Pratt. V vročih poletnih dneh je najboljše lubenico narezati na rezine. Če se želite poigrati, pa lahko iz njenih kock pripravite solato z dodatkom fete in listkov mete.

Paradižnik

»Vsebuje veliko likopena, ki ima v kombinaciji z rdečim pigmentom izjemno antioksidativno moč. Ta zelo hranljivi plod je tudi izvor vitamina E in niacina, ki inzulinu pomaga nadzorovati količino sladkorja v krvi,« piše New York Times. Paradižnik je obvezna sestavina poletnih solat in omak, če želite nekaj posebnega, pa pripravite hladno špansko juho, gazpačo, iz paradižnika, ki ste ga prej opekli na žaru.

Jagode

Drobni sadeži so prava prehrambna zakladnica. Že z 20 plodovi zadostite dnevnim potrebam po antioksidantih, poleg tega je v njih obilje mangana in kalija. Osem jagod telesu da toliko vitamina C kot ena pomaranča. Uživajte jih v sadni solati, sorbetu ali skupaj s špinačo iz njih pripravite sladki zeleni frape. Pri jagodah so možnosti neskončne.

Maline

So dober izvor vitamina K in magnezija ter hitro zagotovijo občutek sitosti. Prav zato so obvezna sestavina vsake poletne diete. Bogate so z vlakninami, dodajte jih desertom ali iz njih pripravite marmelado.

Česen

Nepogrešljiv je, ko gre za zdravje srca. Raziskave kažejo, da uživanje česna pomaga pri sproščanju krvnih žil, kar pospešuje pretok krvi. Če imate piknik, meso natrite s česnom in tako obogatite okus in zdravje.

Bele breskve

Zakladnica vlaknin in vitamina C. Okusne so sveže, narezane v sadni solati ali umešane v jogurt. Izvrsten izbor za zajtrk ali popoldansko osvežitev.

Borovnice

Upravičeno sodijo med superživila, saj vsebujejo veliko antioksidantov in so odlične v boju proti staranju. Priležejo se sveže, v pecivih ali kot dodatek sadnim napitkom.

Robide

Prav tako so bogate z antioksidanti in s tem pomemben zaveznik v boju proti staranju. V semenih vsebujejo nenasičene maščobe, ki varujejo srce. Poiščite čim temnejše, jih dodajajte v peciva, sadnim solatam ali jogurtom.

Fige

Imajo veliko vitamina A, B6 in B1 (tiamin), ki pomaga telesu ogljikove hidrate pretvoriti v energijo. Zaradi obilice vlaknin spodbujajo prebavo. Če pripravljate zabavo, postrezite fige, ovite s sirom in pršutom.

Jajčevec

Ima malo ogljikovih hidratov in kalorij ter veliko hranljivih snovi. Je odlična poletna alternativa mesu, zlasti okusen je pripravljen na žaru. Ne zavrzite njegovega olupka, ta je bogat z zelo močnim antioksidantom nasuninom.

Deli s prijatelji