RECEPTI

Peteršilj za zdrave ledvice

Objavljeno 11. april 2013 09.00 | Posodobljeno 11. april 2013 09.00 | Piše: M. F.

Težave s sečili boste najlažje pozdravili s peteršiljem, črno čebulo, ovsom in koruznimi laski.

Pozitivni učinki peteršilja na zdravje sečil so že dolgo znani.

Težave pri odvajanju vode, med katere sodijo nadležen pekoč občutek, spremenjena barva in vonj urina ter bolečine v predelu sečnega mehurja in ledvic, so prvi znaki obolenja urinarnega traku. Za blaženje bolečin, vnetij in za čiščenje ledvic se že od nekdaj uporabljajo različne rastline.

Kaj blaži bolečine

  • Tri žličke sesekljane in posušene korenine peteršilja prelijte s pol litra hladne vode in kuhajte 10 minut. Pokrijte, počakajte 15 minut, precedite in trikrat na dan popijte skodelico pripravka.
  • Devet glavic črne čebule z olupkom kuhajte v petih litrih belega vina, dokler ne povre polovica tekočine. Precedite, nato pa precejeno tekočino kuhajte v manjši posodi še uro. Ko se ohladi, jo prelijte v steklenico in vsako jutro na prazen želodec zaužijte žličko sirupa.
  • Drobno sesekljajte stebla ovsa, dve veliki žlici prelijte z dvema decilitroma vode in kuhajte približno tri minute. Odmaknite z ognja, počakajte, da se ohladi in precedite. Nekajkrat na dan popijte žličko pripravka.

Kaj blaži vnetja 

  • V pol litra ruma stresite dve do tri žličke plodov črnega trna in počakajte 24 ur. Vsako jutro na tešče popijte pol kozarčka tega napitka.
  • Dve do tri žličke listkov breze prelijte z dvema decilitroma vode, počakajte 15 minut in precedite. Dodajte za noževo konico jedilne sode in dvakrat na dan popijte skodelico napitka.
  • Pest koruznih laskov prelijte s polovico litra vrele vode in počakajte 15 minut. Precejen in neslajen čaj uživajte 10 dni.  Po 10 dneh pijte peteršiljev čaj, ki ga pripravite tako, da žličko sesekljane in posušene korenine ter pest listov prelijete z litrom vrele vode, počakate 10 minut in precedite. Če se vnetje ne pozdravi, kuro ponovite.

Kaj odpravlja ledvični pesek

  • Pomešajte 100 gramov svežega peteršilja s 50 grami sesekljane korenine zélene. Dodajte 100 gramov medu in deciliter vode, kuhajte in med kuhanjem mešajte. Ko zavre, precedite, počakajte tri dni in šele nato uživajte.
  • Naribajte črno redkev, počakajte dve do tri ure. Iztisnite iz nje sok in si ga trikrat na dan privoščite po pol decilitra. Uživajte ga od 20 do 30 dni.
  • V lonec stresite dve do tri žlički semen korenja in ga prelijte z decilitrom vrele vode. Počakajte, da se ohladi, in pijte po žličko štiri do petkrat na dan.
Deli s prijatelji