ZADAH

Peteršilj proti zadahu

Objavljeno 22. junij 2017 17.00 | Posodobljeno 22. junij 2017 17.03 | Piše: M. M. K.

Ustni zadah preprečujejo tudi žajbelj, ognjič in mirta ter koprova semena.

Slab okus v ustih bo odnesel peteršilj. Foto: Guliver/Thinkstock

O ustnem zadahu neradi govorimo, čeprav ga ima več kot 20 odstotkov ljudi. Velikokrat je posledica težav z želodcem oziroma želodčno kislino, še večkrat pa preprosto posledica slabe ustne higiene. Če gre za slednje, ga lahko odpravimo razmeroma hitro, če si le očistimo zobe in tudi naprej kar se da dobro skrbimo za zdravje zob in ustne votline. Pri odpravljanju ustnega zadaha si lahko pomagamo tudi z nekaterimi naravnimi pripravki in domačimi zelišči.

20 odstotkov ljudi ima zadah.

Ni boljšega in bolj učinkovitega zdravila, kot je peteršilj. Ta rastlina, ki jo v kuhinji veliko uporabljamo, je bogata s klorofilom. To je zeleno rastlinsko barvilo, ki uničuje bakterije, krive za zadah. Prežvečimo torej vejico vsakič, ko imamo v ustih slab okus, in kaj kmalu zadaha ne bo več. Poleg peteršilja ustni zadah preprečujejo žajbelj, ognjič in mirta, pa tudi žvečenje koprovih semen. Dejstvo je, da je možnost zadaha zelo majhna, če bomo vsak dan redno skrbeli za ustno higieno, kar pomeni redno umivanje zob, uporabo zobne nitke in tudi vsakodnevno ščetkanje oziroma čiščenje jezika.

Deli s prijatelji