Pri kolcanju gre za nenadno, sunkovito trebušno dihanje: drobovje se nenadoma neprostovoljno skrči ter s tem sproži zelo hiter in nenaden vdih. Zrak z veliko hitrostjo vdre v pljuča, grlo se v trenutku zapre in dihanje je za kratek čas onemogočeno. Kar sledi, poznamo: značilen zvok, ki ga imenujemo kolcanje. Lahko ga povzroči prenajedanje, začinjena hrana, hitro jedenje in seveda smeh. Ker je pojav, zlasti če dolgo traja, zoprn, imamo nekaj koristnih rešitev.
Zamašite si ušesa
S prsti si zamašite ušesa, tako da se bo v ušesni votlini ustvaril vakuum. Zadržite nekaj trenutkov in ponavljajte, dokler kolcanje ne mine.
Pijte vodo
Počasi in z velikimi požirki popijte kozarec vode. Podoben zaviralen učinek ima na kolcanje tudi grgranje vode ali lizanje ledu.
Zadržite dih
Zadržite dih, zaprite usta in si zamašite nos. Sedite mirno in skušajte čim dlje zadržati zrak.
Zasladite si življenje
V usta si dajte kocko sladkorja in jo potisnite čim bolj na koren jezika, ki prepoznava grenak okus. Sladek okus bo zmedel tamkajšnje brbončice in poskrbel, da bo kolcanje prenehalo.
Uporabite papirnato vrečko
Vzemite papirnato vrečko, prislonite si jo čez usta in nos in hitro dihajte vanjo. Tako boste povišali raven ogljikovega dioksida v krvi, zato bo telo vso svojo energijo preusmerilo na to, da bo njegov presežek izločilo, kolcanje pa se bo ustavilo.