POMOČNIKI

Pet živil z več kalcija kot mleko

Objavljeno 23. december 2015 08.00 | Posodobljeno 23. december 2015 08.00 | Piše: M. F.

Poleg mleka in mlečnih izdelkov so s kalcijem bogati tudi ohrovt, špinača in manj znani listnati ohrovt.

Ohrovt se po vsebnosti kalcija zlahka kosa z mlekom.

Večina ve, da so mleko in mlečni izdelki bogati s kalcijem, elementom, ki ga naše telo nujno potrebuje za močne in zdrave kosti in zobe, ki pomaga pri zaščiti pred krvnimi strdki in zagotavlja pravilno delovanje mišic.

Kalcij pa ni dober le za močne kosti in zdravo srce. Uživanje z njim bogatih živil je v obratnem sorazmerju z deležem telesne maščobe. V eni od raziskav, ki je to dokazala, so preobilni sodelujoči, ki so jedli s kalcijem bogato hrano, maščobo izgubljali hitreje kot tisti, ki so kalcija s hrano zaužili manj. Zlasti je bila opazna razlika pri maščobi, nakopičeni na področju okoli pasu, ki je zdravju najnevarnejša.

Priporočena količina kalcija za odrasle znaša od 800 do 1000 miligramov dnevno, ne vsebuje pa ga samo mleko. Poglejte si pet z njim celo bogatejših živil.

Ohrovt

Zelenjava, ki je iz več razlogov na lestvici 10 najbolj zdravih živil. Je bogat vir vitamina A in C, železa, antioksidanta luteina in prehranskih vlaknin. Vsebuje tudi veliko kalija in kar sedemkrat več betakarotena kot brokoli. Ob vsem tem je ohrovt bogat s kalcijem. V polovici skodelice kuhanega ga je kar 178 miligramov. Za primerjavo povejmo, da je v skodelici mleka 276 miligramov kalcija.

Špinača

Od elementov je v špinači največ kalija, ki skrbi za pravilno delovanje ledvic in srca, sledijo pa mu kalcij in magnezij, ključna za zdravje zob, kosti in mišic, ter železo, ki preprečuje slabokrvnost. V manjših količinah so v špinači zastopani še fosfor, mangan, baker, cink in jod. Da bi se vse snovi v njej ohranile, jo je treba v manjši količini vode kuhati največ 10 minut. V skodelici tako pripravljene špinače je 142 miligramov kalcija.

Listnati (kodrasti) ohrovt

Listnati (kodrasti, tudi toskanski) ohrovt ali broskva (hrvaško raša ali raštika) je navadnemu ohrovtu podobna kapusnica, ki pa ne naredi glav. Za vse, ki menijo, da imajo v svoji prehrani premalo kalcija, pa je odlična izbira. Vsebuje tudi veliko folne kisline in vitamina B6. Ta v telesu znižuje količino homocisteina, snovi, ki je povezana z večjo verjetnostjo bolezni srca in ki škoduje strukturi kosti. Pa znova h kalciju: v polovici skodelice kuhane broskve ga je 178 miligramov.

Semena sezama

Semena sezama so izjemno bogat vir bakra in mangana, pa tudi magnezija, kalcija, železa, vitamina B1, cinka in prehranskih vlaknin. Semena sezama poleg tega vsebujejo še maščobne kisline iz skupine lignanov (sezamin in sezamolin) in so izjemno koristne pri ohranjanju kostne mase in zaščiti pred osteoporozo.

Organski jogurt

Za vse, ki pa se vendarle ne želijo odpovedati mlečnim izdelkom: običajen organski jogurt je izvrsten izvor kalcija. V skodelici jogurta ga je celo 447 miligramov, kar je približno 45 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa.
 

Deli s prijatelji