Količina sredstev za zatiranje škodljivcev na sadju in zelenjavi se vsako leto poveča, v zadnjem desetletju se je skoraj podvojila! Potrošniki se deloma lahko zaščitimo: sadje in zelenjavo moramo dobro oprati, čeprav niti to ni vselej učinkovito. Velik del hrane, ki jo zaužijemo vsak dan, je onesnažene s pesticidi: celo do 98 odstotkov nekaterega sadja ima sledi kemikalij!
Skoraj polovica vseh svežih izdelkov je oskrunjena z vse večjo uporabo substanc, je razkrila pred dnevi objavljena raziskava, ali, povedano drugače, delež hrane, ki jo kupujemo v supermarketih in na kateri so našli ostanke sredstev za uničevanje škodljivcev na pridelovalnih površinah, se je v zadnjem desetletju skoraj podvojil! Kemikalije so našli na 46 odstotkih svežega sadja in zelenjave, kot so grozdje in jabolka, leta 2003 je bilo onesnaženih 25 odstotkov sadja in zelenjave. Pa ne gre le za sveže sadje in zelenjavo, ostanke kemikalij so našli tudi v predelanih živilih, in sicer kar v 97 odstotkih vzorcev moke in 73,6 odstotka vzorcev kruha.
V večini primerov so bile sledi kemikalij sicer pod (mednarodno) dovoljenimi mejami varnega za zdravje, a kritiki pravijo, da večina substanc vendarle pomeni tveganje za zdravje ljudi, in svarijo pred tako imenovanim kumulativnim koktajl vplivom – mešanje različnih pesticidov še poveča njihov škodljiv vpliv na zdravje, in sicer že pri majhnih odmerkih.
Kemikalije ščitijo nasade in nižajo cene
Številke temeljijo na analizi angleške študije (pod naslovom Pesticidi na krožniku jo je objavilo združenje Pesticide Action Network UK), v kateri so testirali 372 različnih pesticidov na 40 vrstah hrane, ugotovitve so grozljive: največ pesticidov so našli na citrusih (100 odstotkov vzorcev), onesnaženih je kar 91,3 odstotka vzorcev grozdja, 98 odstotkov vzorcev pomaranč, 90,6 odstotka vzorcev jabolk in 73 odstotkov vzorcev korenja! In še, 19 odstotkov vzorcev je vsebovalo več kot le eno sredstvo! Zagovorniki kemikalij pravijo, da te ščitijo nasade in večajo pridelek, to pa pomeni nižje cene za potrošnika. Kmetje s pesticidi preprečujejo madeže in zagotavljajo, da pridelki ustrezajo lepotnim standardom, ki jih zahtevajo trgovine pa tudi potrošniki.
Umivanje ni vedno rešitev
Najpogosteje so našli karbendazim, največkrat uporabljeni pesticid; združenje, ki je objavilo študijo, pravi, da ga povezujejo z razvojnimi poškodbami sesalcev že v maternici, pa tudi z rakavimi obolenji, našli pa so ga na jabolkih, kumarah, grozdju, pomarančah, ananasu, pakirani solati, malinah, rižu, nekaterih citrusih in špinači. Pogosta uporaba nekaterih pesticidov, kot je klorpirifos, je povezana z manjšim številom čebel, brez katerih ni opraševanja.
Potrošniki se v teoriji lahko zaščitimo, sadje in zelenjavo moramo temeljito oprati oziroma olupiti, a to, je lani razkrila neka študija, ni vselej učinkovito, strokovnjaki so namreč ugotovili, da voda ne odstrani vedno oziroma ne zmanjša ostankov difenilamina in fungicida karbendazima na jabolkih, odstranila ni niti kemikalij s krompirja, ki ga, vsaj mladega pečenega, jemo kar z lupino vred.