ZIMSKA NEGA

Osem živil za lepo polt

Objavljeno 19. januar 2014 13.00 | Posodobljeno 19. januar 2014 13.00 | Piše: M. F.

Visoko na lestvici priporočljivih so rdeče grenivke, tunina, korenje, zeleni čaj, pa tudi kava.

Zimsko vreme koži ni prijazno, zato s primernimi živili poskrbite za njeno zdravje in lep videz.

Skrb za kožo je nedvomno ena od glavnih zimskih nalog. Spremembe temperature, pomanjkanje vlažnosti v ogrevanih prostorih, onesnažen zrak in mraz (ki ga letos sicer ni od nikoder, a zime še ni konec) so dejavniki, ki ji škodujejo. Na srečo so na voljo živila, ki jo pomagajo ohranjati v dobrem stanju tudi v tem delu leta.

Grenivka

Rdeča grenivka je znana po visoki vsebnosti likopena. Gre za antioksidant, ki med drugim kožo ohranja gladko. Ena od raziskav je pokazala, da je pri posameznikih, ki imajo v krvi dovolj tega antioksidanta, polt čistejša in enakomernejša. Likopen je tudi v paradižniku, korenju in rdeči papriki.

Kava

Ena skodelica kave na dan ščiti kožo pred kožnim rakom, je bilo dokazano v raziskavi Evropskega centra za zaščito pred kožnim rakom. A pomaga le običajna kava, tista brez kofeina nima enakega učinka.

Čaj

Zeleni čaj ima pri ohranjanju zdravja kože podobno vlogo, kot kava. Tein namreč zavira delovanje proteina, ki kancerogenim celicam omogoča rast. Seveda pa gre omeniti še antioksidante iz zelenega čaja, ki ščitijo pred prezgodnjim staranjem povrhnjice.

Korenje

Korenje je bogato z betakarotenom in likopenom, oba pa varujeta kožo pred poškodbami. Če si boste vsak dan privoščili dva kozarca sveže iztisnjenega korenčkovega soka, bo vaša koža utrpela kar dvakrat manj poškodb, kot če soka ne bi pili.

Tunina

Maščobne kisline omega 3 polti zagotavljajo mladosten videz in sijaj, prav tako pa jo ščitijo tudi pred rakom ter ohranjajo in spodbujajo nastajanje kolagena, zaradi česar je koža bolj napeta. Vsaj dvakrat na teden si zato privoščite tunino ali lososa, ki je prav tako bogat s temi snovmi.

Brokoli

Brokoli vsebuje vitamin C, ta pa upočasnjuje nastajanje gub in nastanek starostnih sprememb. Zavira namreč delovanje prostih radikalov, enega glavnih krivcev za staranje kože, in hkrati pomaga pri sintezi kolagena. Odličen zimski vir vitamina C so še kivi, citrusi in kislo zelje.

Špinača

V špinači je veliko luteina, karotenoida, ki ščiti kožo pred UV-žarki. Pri nakupu sveže špinače izberite tisto, ki je na vrhu prodajne police, saj je dlje izpostavljena svetlobi in je zato v njej več vitaminov C, K in E ter drugih hranljivih snovi.

Čokolada

Tako kot rdeče vino in zeleni čaj vsebuje flavonoide, ki pospešujejo pretok krvi skozi kožo in jo oskrbujejo s hranljivimi snovmi ter kisikom. Če si boste vsak dan privoščili nekaj koščkov temne čokolade, se vam bo v treh mesecih znatno izboljšal videz polti.

Deli s prijatelji