Alergijski odziv telesa lahko izzove vsako živilo, res pa je, da so nekatera bolj alergena od drugih. Naslednjih osem je pri otrocih krivih za kar 90 odstotkov alergijskih reakcij.
Kravje mleko
Gre za vodilni alergen pri dojenčkih in otrocih. Če se pojavi alergija, se je treba izogibati mleku in vsej hrani, ki vsebuje mlečne beljakovine. Tudi kruh, pekovske izdelke, žita in podobna živila je za alergične na mleko treba pripravljati brez dodatka tega živila.
Jajca
Alergija na jajca je pogostejše pri otrocih kot pri odraslih. Osebe, ki so nanje alergične, se morajo odpovedati tudi jajčnim testeninam, pecivu, majonezi, sladoledu ter raznim gotovim jedem, v katerih so pogosto prisotne jajčne beljakovine.
Soja
Običajno alergijski odzivi telesa nanjo niso burni, so pa opazni. Ob alergiji na sojo se je tej stročnici seveda treba izogibati, prav tako tudi vsem izdelkom, v katerih je prisotna.
Pšenica
Največja težava pri preobčutljivih na pšenico je gluten, lahko pa gre tudi za alergijo na druge, v tem žitu prisotne snovi. Tisti, katerih telo se burno odzove na pšenico in gluten, bi se morali izogibati tudi ječmenu, rži, piri in kamutu, saj vsebujejo glutenu podobne beljakovine.
Kikiriki
Eno najbolj alergenih živil. Preobčutljivost na kikiriki je v 80 odstotkih prisotna vse življenje. Približno dva odstotka svetovne populacije sta alergična na te oreščke in že majhna količina lahko izzove resne reakcije.
Lupinasti plodovi
Ljudje, alergični na kikiriki, so pogosto preobčutljivi tudi na druge lupinaste plodove, saj vsebujejo podobne beljakovine. Lupinasto sadje je prisotno v mnogih izdelkih, zato izogibanje tem alergenom velikokrat ni enostavno. Zlasti velja previdnost pri slaščičarskih izdelkih, sladoledu, čokoladi, pecivu, raznih omakah in namazih.
Ribe
Pri alergičnih na eno vrsto rib je 50-odstotna verjetnost, da so preobčutljivi tudi na katero drugo vrsto. Ta alergija je najpogostejša na Japonskem, v Španiji in v skandinavskih državah, že nekaj miligramov beljakovin iz rib pa lahko izzove resno alergijsko reakcijo.
Morski plodovi
Če je nekdo alergičen na eno vrsto školjk, je 75-odstotna verjetnost, da je preobčutljiv tudi na druge vrste. V to skupino sodijo tudi raki (jastogi, škampi, kozice), najpogostejše pa so alergije na ostrige, klapavice ter tudi na lignje in hobotnice.
Stopnje alergijske reakcije
Prva stopnja: kožni izpuščaj, srbenje, pospešen srčni utrip.
Druga stopnja: zatekanje mehkih tkiv, cmok v grlu, pritisk v prsih, slabost, bruhanje, bolečine v želodcu.
Tretja stopnja: dušenje, zoženje grla, oteženo požiranje, hripavost.
Četrta stopnja: povišan krvni tlak, izguba zavesti, upočasnjen pulz, modrikasta koža.
Pri prepoznani alergiji je ključno izogibanje alergenu kot samostojni hrani ali kot dodatku živilom, saj lahko v nekaterih primerih že majhna količina izzove burno telesno reakcijo.