Zadah, ki v ustih ostane, ko si privoščite jedi iz česna, čebule in podobnih živil, lahko preženete na povsem preprost naraven način. Poglejte, kako.
Zeleni čaj
Bogat je s polifenoli, močnimi antioksidanti, ki preprečujejo razvoj bakterij v ustni votlini. Podobno velja tudi za špinačo, črni čaj, jabolka in gobe. Jejte jih po obroku, ki bi lahko povzročil zadah, in ga tako preprečite.
Kruh
Po obroku pojejte rezino polnozrnatega kruha. Znano je namreč, da prav pomanjkanje ogljikovih hidratov v prehrani lahko izzove zadah.
Sveža zelišča
Klorofil iz svežih zelišč in dišavnic prežene zadah. Odličen izbor v ta namen so peteršilj, timijan, bazilika, rožmarin in koriander. Vejice dobro prežvečite. Če jih nato ne boste izpljunili, ampak pogoltnili, bodo učinkovale še dlje.
Jabolčni kis
Kozarcu vode dodajte pol žlice jabolčnega kisa in tekočino grgrajte. Tako bo v ustih ostal prijeten občutek svežine, rešili pa se boste tudi zadaha.
Jedilna soda
Mešanica jedilne sode in vode je prav tako eno najbolj znanih zdravil proti zadahu. Jedilna soda je priporočljiva tudi za čiščenje jezika, na katerem se nabirajo bakterije. V ta namen v prašek pomočite zobno ščetko, kanite nanjo nekaj kapljic vode in zdrgnite jezik.
Mleko
Zlasti je učinkovito pri zadahu, ki ga povzroča česen. Če boste kozarec mleka popili po obroku, bo maščoba ublažila vonj po žveplu v česnu. Najučinkovitejše je polnomastno mleko.
Semena
Z žvečenjem semen janeža ali klinčkov boste hitro pregnali zadah. Podoben učinek imajo tudi zrna kave, a so trda, zato pazite, da si ne boste poškodovali zob.
Gorčica
Vzemite pol žličke gorčice, jo v ustih zadržite eno minuto in nato izpljunite. Zadah po česnu, čebuli ali drugi hrani bo izginil skupaj z njo.