Organska hrana je izbor mnogih, ki se želijo zavarovati pred nevarnimi pesticidi in se tako zaščititi pred rakom. Raziskava z univerze Oxford pa je dokazala, da na razvoj rakavih obolenj ti nimajo nikakršnega vpliva. Znanstveniki so namreč prišli do sklepa, da ne povečujejo tveganja za njegov pojav.
Nikakršne razlike
V omenjeni poizvedbi, ki je potekala devet mesecev, je sodelovalo 600.000 žensk, starejših od 50 let. Ob njenem zaključku se je izkazalo, da tveganje za pojav raka dojk ni bilo pri skupini tistih, ki so uživale zgolj organsko pridelano hrano, nič manjše kot pri posameznicah v primerjalni skupini, ki so uživale običajne pridelke.
Teza, da pesticidi povečujejo tveganje za pojav raka, je bila tako ovržena. Količina teh, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi, je namreč zanemarljivo majhna.
Varuje oboje
Strokovnjaki so pri tem opozorili, da je devet odstotkov rakavih obolenj posledica nepravilne prehrane, ki temelji na premajhnem vnosu sadja in zelenjave. Če ju boste jedli dovolj, boste tveganje zanje zmanjšali. Ni pa pomembno, na kakšen način sta vzgojena.