Lupinasti plodovi ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, debelostjo ter diabetesom. Raziskava, ki so jo znanstveniki izvedli na univerzi v Lousiani, je pokazala tudi, da prav ti plodovi pripomorejo k dvigu ravni dobrega holesterola in manjšajo količino proteina CRP, ki spodbuja vnetne procese v telesu in še posebej na srcu.
Veliko razlogov za umestitev med superživila
Prav zaradi omenjenih učinkov so lupinasti plodovi dobili svoje mesto na seznamu superživil. »Antioksidanti, ki jih vsebujejo, pomagajo v boju proti prostim radikalom. Ti napadajo naš imunski sistem in manjšajo odpornost organizma, ki je tako dovzeten za številna, tudi rakava obolenja,« pojasnjuje soavtorica raziskave Carol O’Neil.
Še več koristi
V prid lupinastim plodovom govori tudi dejstvo, da preprečujejo debelost in so zato odličen dodatek k vsaki dietni prehrani, po najnovejših dognanjih pa spodbujajo tudi izločanje serotonina, hormona sreče, ter tako vse, ki jih radi grizljajo, navdajo z dobro voljo.
Da lupinasti plodovi nedvomno zaslužijo mesto na vsakodnevnem jedilniku, se strinjajo številni prehranski strokovnjaki in jih priporočajo kot zdrav in koristen medobrok ali dodatek vsakega zajtrka. »Za zajtrk si privoščite nekaj mandljev ali orehov, rezino sira, nekaj oliv in košček polnozrnatega kruha,« svetuje ameriški prehranski strokovnjak George Mateljan, ki se strinja, da lupinasti plodovi ohranjajo zdravje, povrnejo telesu energijo, pomagajo vzdrževati optimalno telesno težo in po najnovejših dognanjih dvignejo razpoloženje in spodbujajo občutke sreče.