Lupinasti plodovi vsebujejo dobre maščobe, zato zmanjšujejo tveganje za srčno in možgansko kap ter druga srčno-žilna obolenja. Vsaka vrsta oreščkov pa ima za zdravje drugačne prednosti: medtem ko so nekatere vrste bogatejše z vitamini, je v drugih več mineralov ali maščobnih kislin omega tri. Prav zato jih je najbolj priporočljivo uživati v kar najbolj pisanih kombinacijah.
Kikiriki
Gre sicer za stročnice, vendar jih zaradi oblike uvrščamo med oreščke. Bogati so z nenasičenimi maščobnimi kislinami in so odličen vir beljakovin. V dvajsetletni raziskavi, v katero je bilo vključenih 119.000 posameznikov, so ameriški strokovnjaki z univerze Iowa dokazali, da je življenjska doba pri tistih, ki vsak dan grizljajo kikirikije, daljša od življenjske dobe ostalih. Poleg tega ti oreščki pozitivno vplivajo na spomin, morali pa bi uživati surove in ne praženih ali celo soljenih.
Mandlji
Od vseh lupinastih plodov so najbolj bogati z beljakovinami, vlakninami in vitaminom E. Čeprav imajo veliko kalorij, so dovoljeni oziroma celo priporočljivi v vsaki dieti. Ker pa ovirajo presnovo, jih je najbolje uživati namočene v vodi.
Orehi
Najboljši antioksidanti, bogati z vlakninami, s kalcijem, z železom, s cinkom in z vitaminom B6. Vsebujejo več antioksidantov kot katero koli drugo lupinasto sadje in so koristni v varovanju pred rakavimi obolenji.
Lešniki
Zaradi nenasičenih maščobnih kislin blagodejno vplivajo na srce. Izboljšujejo stanje kože, nižajo krvni tlak in preprečujejo demenco.
Res je, da so lupinasti plodovi kalorično bogati, zato jih gre uživati v zmernih količinah. Vendar skodelica na dan ne bo ogrozila vaše postave, bo pa nedvomno še kako koristila vašemu zdravju in dobremu počutju.