PREVENTIVA

Okusna živila za zdrave dojke

Objavljeno 02. marec 2014 09.45 | Posodobljeno 02. marec 2014 09.45 | Piše: M. F.

Za zaščito pred rakom dojk krožnik obarvajte z oranžno, na njem pa naj bodo tudi mastne ribe in gobe.

Ničesar ne boste izgubili, če boste na jedilnik uvrstili živila, za katera nekateri menijo, da lahko ohranijo zdravje dojk.

Glede tega, ali obstaja povezava med hrano in zaščito pred rakom dojk, si strokovnjaki sicer niso enotni. A vendarle ne boste izgubili ničesar, če boste na jedilnik uvrstili živila, za katera nekateri vendarle menijo, da lahko ohranijo zdravje prsi in so odlična za preprečevanje njihovih bolezni, pridobili pa boste lahko ogromno. Poglejte si zato nekatera od njih.

Krompir batata

Popestrite jedilnik z barvami. Seveda pisani bonbončki ne štejejo, ampak pisano sadje in zelenjava. Zlasti plodovi oranžne barve, ki so bogati z betakarotenom in zmanjšujejo tveganje za pojav nekaterih oblik raka dojk. Postrezite si s korenjem, z bučami in batata krompirjem,  ki poleg že omenjenih antioksidantov vsebuje še mnoge druge zaščitne snovi.

Losos

Res je, vsebuje veliko maščob, a gre za zdrave, ki so organizmu nujno potrebne, na prvem mestu seveda omega tri maščobne kisline. Te so povezane tako z manjšim tveganjem za nastanek raka dojk kot z njegovim zdravljenjem.

V eni od raziskav se je izkazalo, da je pri ženskah, ki uživajo veliko hrane z omenjenimi maščobami, tveganje za pojav raka dojk za 14 odstotkov manjše kot pri ostalih. Za zaščito naj bo mastna riba na vašem krožniku vsaj dvakrat tedensko. Če niste ljubiteljice lososa, so tudi sardine dobra izbira.

Zeleni čaj

V skodelici tega napitka je ogromno antioksidantov, ki zavirajo nastanek vseh oblik raka, seveda tudi raka dojk. Ženske, ki pijejo veliko zelenega čaja, imajo v telesu manjši delež estrogena. Povišane količine tega hormona pa vplivajo na razvoj omenjene bolezni.  Zaleže že zgolj skodelica na dan, je pokazala ameriška raziskava, v kateri je sodelovalo 181 predstavnic nežnejšega spola.

Granatno jabolko

To sadje prinaša zdravju številne koristi. Zadnja leta se je izkazalo, da je izjemno učinkovito tudi pri zaščiti pred rakom dojk. Vsebuje namreč elagično kislino, ki zavira nastajanje estrogena in s tem manjša tveganje za pojav hormonalne oblike raka na prsih. En sadež dnevno je odličen za njegovo preprečevanje. Podoben učinek kot granatno jabolko imajo tudi maline, jagode, borovnice in orehi, ki so prav tako bogati z elagično kislino.

Gobe

V veliki raziskavi, v kateri je sodelovalo dva tisoč Kitajk, so strokovnjaki dokazali, da je pri tistih ženskah, ki dnevno zaužijejo vsaj 10 gramov svežih gob, za tretjino manjše tveganje za rakava obolenja kot pri onih, ki jih sploh ne jedo. V kombinaciji z zelenim čajem so še bolj učinkovite. Čeprav njihovo delovanje v telesu še ni povsem znano, ostaja dejstvo, da so odlično varovalno živilo.

Deli s prijatelji