Okoubaka aubrevillei, pri nas ji pravimo okubaka, je dragoceno homeopatsko zdravilo, ki pride prav pri zastrupitvah s hrano ali pri preobčutljivosti za hrano oziroma intoleranci, kakor imenujemo težavo, kadar črevesje ne zmore prebaviti določene vrste hrane.
Homeopatsko zdravilo je izdelano iz skorje visokega drevesa, domorodnega goščavam v centralni in zahodni Afriki. Tako kot preostala drevesa iz te družine tudi to spada med delne zajedavce, kar pojasni, zakaj v njegovi neposredni bližini ne najdemo rastlinja. Poimenovanje izhaja iz afriškega jezika, pomeni pa nasprotno delujoče ali drevo, ki zavira rast okoliškemu rastlinstvu. Domorodci so rastlini že od nekdaj pripisovali magično moč, zato je uporaba skorje v zdravstvene namene že dolgo znana. Uživali so jo preventivno, kadar jih je sosednje pleme povabilo na gostijo, niso pa bili prepričani o dobrodejnosti povabila – hrana ali pijača bi bila namreč lahko zastrupljena.
Pomaga pri čiščenju škodljivih snovi iz organizma
Okubaka je novejše homeopatsko zdravilo, vendar je njegova uporaba kljub temu dokaj razširjena. V homeopatiji so jo odkrili pozneje, ker je bila raba rastline skrivnostna – v svete namene so skorjo uporabljali samo lokalni vrači in zdravilci. Legenda pravi, da jo je v Evropo prinesel Afričan, ki je nemškemu homeopatu podaril prah, ki preprečuje vsakršno zastrupitev. Homeopat je iz njega pripravil homeopatsko zdravilo in ga preizkusil v praksi. Ugotovil je, da deluje dobro pri gastrointestinalnih težavah, zato se okubaka v glavnem uporablja za lajšanje vseh težav, povezanih s prebavo ali prebavnim sistemom – na primer z želodcem, črevesjem, jetri, žolčnikom in trebušno slinavko. Ne bo odveč v potovalni lekarni pri človeku, ki potuje v deželo z drugačnim načinom prehranjevanja, kar pogosto povzroči probleme s prebavo. Znani so tudi primeri blagodejnega vpliva pri sindromu vzdraženega črevesja ali spazmičnega debelega črevesja in chronovi bolezni, kakor imenujemo kronično vnetje črevesja s konstantno ponavljajočimi se krči in drisko. Medicinskega vzroka chronove bolezni še niso odkrili, zato je tudi zdravljenje s klasičnimi zdravili samo simptomatsko, poznani pa so primeri, ko se težava s spremenjenim načinom prehrane in komplementarnim zdravljenjem, tudi s homeopatskimi zdravili, popolnoma odpravi.
Okubaka pomaga pri čiščenju škodljivih snovi iz organizma, kadar se pojavijo težave zaradi preobremenitve organizma zaradi dolgotrajnega jemanja zdravil ali uživanja hrane, ki vsebuje dodatke – npr. ojačevalce okusa, arome ali konzervanse. Poleg tega razstruplja telo tudi pri obremenjenosti s tobakom ali drugimi kemičnimi substancami, denimo pesticidi. Lajša vnetje črevesja zaradi zastrupitve s hrano in pospeši okrevanje po okužbah, ko je telo oslabljeno zaradi strupenih snovi, ki jih izločajo mikroorganizmi. Znani so tudi primeri uspešnega zdravljenja z okubako pri senenem nahodu, luskavici in ekcemih – vnetjih na koži, ki povzročajo srbenje. Na splošno je značilno, da deluje dobro pri osebi, ki ima težave s pomnjenjem in koncentracijo, je pogosto zaskrbljena, razdražena ali depresivna, po bolezni pa utrujena. Težave lahko spremlja glavobol, migrena, vrtoglavica, slabost ali siljenje na bruhanje.
Tudi pri odpravljanju težav zaradi intolerance na določeno vrsto hrane
Okubaka se pogosto uporablja pri odpravljanju težav zaradi intolerance na določeno vrsto hrane; ker organizem hrane ne more ustrezno prebaviti, se lahko pojavijo številni simptomi, od glavobola in napihnjenosti do drugih. Danes so na voljo tudi različni testi, s katerimi lahko preverimo, ali hrana slabi organizem. Ker vzroka samo z opravljenim testom še ne odpravimo, je prvi ukrep po diagnozi izogibanje uživanju živil, za katere smo preobčutljivi. S homeopatskimi zdravili ali uporabo katere druge alternativne metode lahko dolgoročno odpravimo tudi vzrok za preobčutljivost oziroma pretirano reakcijo organizma, tako lahko sčasoma v zmernih količinah uživamo tudi hrano, ki bi drugače povzročala težave. Jemanje homeopatskih zdravil kljub temu naj ne bo izgovor, da prehrane ne prilagodimo dejanskim potrebam organizma. Zgrešili bi bistvo, če bi zavestno uživali zastrupljeno hrano ali hrano, ki nam škodi, sočasno pa bi jemali homeopatsko zdravilo, ki telo razstruplja. To je namreč tako, kot bi cev na eni strani zdravili, na drugi pa jo zopet mašili. Če že imamo takšno pomoč, jo raje izkoristimo v celoti in sočasno odpravimo vzrok na vseh ravneh. Ker skoraj vse opisane težave spadajo med kronične, ne bo odveč, če se glede jemanja okubake ali drugega homeopatskega zdravila posvetujemo s homeopatom.