Testenine in kruh res redijo, a primerna količina ogljikovih hidratov je za pravilno delovanje možganov in drugih delov telesa nujno potrebna. Dobra novica je, da niso vsi ogljikovi hidrati slabi. Peciva, slaščice, kruh ter drugi izdelki iz rafinirane bele moke in sladkorja so tisti, ki se jim gre izogibati. V nasprotnem primeru se poveča tveganje za nastanek diabetesa, debelosti ter za pojav bolezni srca in ožilja. Na voljo pa je tudi veliko drugih, telesu prijaznih virov energije, ki poleg te organizmu zagotavljajo tudi vlakna ter s tem zadržujejo občutek sitosti in pomagajo tudi pri hujšanju. Kateri so neoporečni?
Kvinoja
Združeni narodi so leto 2013 razglasili za mednarodno leto kvinoje. Gre za starodavno rastlino, ki si zaradi bogastva beljakovin ter mineralov znova utira pot na naše jedilnike. Njena ploščata zrna vsebujejo veliko vlaknin, proteinov, antioksidantov ter za srce zdravih maščob. Kuhajte jo kot prilogo.
Ječmen
Ni samo za izdelavo piva! Vsebuje namreč vlakna, ki pomagajo uravnavati količino maščob v krvi in dolgo zadržujejo občutek sitosti. Ječmenovi kosmiči so odličen zajtrk, iz tega žita pripravljena kaša, obogatena s suhim sadjem pa je krepčilna malica.
Neoluščena pšenična zrna
Celo nepredelano in neoluščeno pšenično zrno je bogat izvor železa, vitaminov B-kompleksa, magnezija, cinka in vlaknin. Odlično je v kombinaciji s čilijem iz črnega fižola.
Pšenica bulgur
Gre za deloma kuhana pšenična zrna, zato priprava teh ne zahteva veliko časa. Poleg ogljikovih hidratov telesu zagotavljajo še vlaknine in s tem pripomorejo k boljši prebavi. Za malce drugače obrok jih pokusite v kombinaciji z ingverjem ali s pomarančami.