NEUPRAVIČENO OBSOJENI

Odpadki, ki ne spadajo v smeti

Objavljeno 03. junij 2014 09.00 | Posodobljeno 03. junij 2014 09.00 | Piše: M. F.

Verjeli ali ne, tudi z olupki čebule, česna in kivija lahko okrepite svoje zdravje.

Tatovi kradejo tudi zelenjavo.

Sadje in zelenjavo, ki ju uživamo vsak dan, obvezno operemo in velikokrat tudi olupimo. Zlasti pri slednjem gre za pravilo, ki ga upoštevamo slepo, ne da bi se vprašali, ali je res koristno. Kajti olupki in stebla nekaterih rastlin nikakor ne sodijo med odpadke, njihove sestavine so namreč pogosto celo bolj zdrave od sestavin ploda. Poglejte, katerim delamo krivico.

Limonini lupini

Lupina domače, neškropljene limone je bogat vir antioksidantov. Natančneje je z njimi najbogatejše bela opna, ki obkroža plod. Polna je flavonoidov, ki uravnavajo količino holesterola v krvi in so zelo učinkoviti naravni čistilci organizma. Limonino lupino naribajte in jo prelijte z vodo. Počakajte nekaj minut ter vodi dodajte nekaj kapljic limonovega soka. Za čiščenje telesa je priporočljivo napitek teden dni uživati na tešče.

Olupku česna in čebule

Številni kuharski mojstri priznavajo, da sta česen in čebula nepogrešljivi sestavini mnogih jedi, ne poznajo pa blagodejnosti njunih olupkov. Tanka lupina, ki varuje plod česna in čebule, je prepolna kvercentina, rastlinskega flavonoida, ki ima močan antioksidativen in protivnetni učinek na telo. Najbolje boste omenjeni lupek izkoristili, če ga boste med pripravo juh, omak, obar in podobnega dodali v hrano in ga, preden boste jed postavili na mizo, odstranili.

Olupku kivija

Ni okusen, a veliko bolj zdrav od samega ploda in zato priporočljiv za uživanje. Vsebuje namreč kar trikrat več antioksidantov od sadeža, ki ga obdaja, ter ogromno protialergijskih snovi. Glede na to, da je dlakav in zato nič kaj prijeten za uživanje, ga je priporočljivo dodajati v goste sadno-zelenjavne sokove.

Listom brokolija

Trdi brokolijevi listi običajno končajo med odpadki, kar pa je velika napaka, saj vsebujejo veliko vlaknin. Pri kuhanju brokolija zato najprej v vodo stresite njegove liste in počakajte, da ta zavre, nato pa dodajte preostanek brokolija. Lahko pa jih na tanko narežete in dodate sendvičem ali solati, z malce olivnega olja in limonovega soka pa nevtralizirajte njihov močan okus.

Nasvet: Uporaba olupkov čebule, česna in limone je priporočljiva le, če plod nosi etiketo eko.

Deli s prijatelji