IZJEMNO ZDRAVO

Odlični razlogi, da si postrežete s kislim zeljem

Objavljeno 11. januar 2015 14.30 | Posodobljeno 11. januar 2015 14.30 | Piše: M. F.

Seznam njegovih pozitivnih učinkov na zdravje je praktično neskončen.

Odlično je kuhano ali praženo, najbolj zdravo pa je surovo.

Se ob misli na kislo zelje namrdnete, saj menite, da gre za drugorazredno hrano? Če je res tako, mu delate neizmerno krivico. Naši predniki so vedeli to, kar dokazujejo številne najnovejše raziskave: vsa fermentirana hrana, z njo pa seveda tudi kislo zelje, je izjemno zdrava.

Zakladnica zdravja

  • Kislo zelje vsebuje veliko vitaminov (zlasti C, A, B1, B2, B6, B9 (folna kislina) in K) ter mineralov (kalija, natrija, kalcija, magnezija, fosforja, železa) in vlaknin.
  • Z uživanjem kislega zelja je mogoče premagati številne zdravstvene težave, ki so povezane z virusnimi okužbami, slabokrvnostjo, s kožo in s povečano telesno maso.
  • Prav tako zaradi svojih sestavin krepi ožilje, zmanjšuje poapnenje žil, znižuje krvni tlak, niža količino slabega holesterola v krvi, preprečuje zgago in zavira prezgodnje staranje.
  • Rezultati številnih raziskav kažejo, da kislo zelje deluje proti razvoju rakavih obolenj, predvsem učinkovito je kot preventiva proti razvoju raka na debelem črevesu.
  • Podobno kot kislo zelje deluje tudi zelnica. Gre za tekočino, ki se tvori ob kisanju zelja. Nikar je po ožemanju zelja ne zavrzite, ampak jo popite. Če je premočnega okusa, jo razredčite s pitno vodo ali jo uporabite namesto kisa za pripravo solat.

Za odpornost

»Fermentirana hrana v prebavilih stimulira prav tiste bakterije, ki pomagajo h krepitvi odpornosti. Zaradi izboljšane črevesne flore se nekatera hranila lažje absorbirajo v črevesju, kar krepi imunski sistem. Če vas torej lovita prehlad ali gripa, še boljše pa preventivno, posegajte po jogurtih, kislem zelju in drugih fermentiranih živilih,« svetuje Alison Clark iz organizacije British Dietetic Association.

Pa dober tek

Možnosti za pripravo kislega zelja so praktično neskončne in prav je, da si zlasti v hladnejših mesecih z njim obogatite jedilnik, pri čemer je najboljše surovo. S kuhanjem, praženjem in z drugimi načini toplotne obdelave namreč izgubi precej hranljivih snovi.

Deli s prijatelji