KAKO SE RAZSTRUPLJAJO

Od discipline do majhnih pregreh

Objavljeno 27. februar 2013 12.40 | Posodobljeno 27. februar 2013 12.42 | Piše: Katja Cah

Pred pomladjo si še posebno zaželimo sprememb, se odkrižati slabega in laže zadihati.

Za nekatere to pomeni klestenje odvečnih kilogramov, za druge spremembo prehrane. Znani Slovenci so nam zaupali svoje najučinkovitejše recepte.

Nina Maurovič, televizijska urednica in pevka

»Z leti se mi je nabralo konkretno število odvečnih kilogramov, zato sem si za hujšanje vzela dovolj časa, leto in pol. Dvakrat po dva meseca so bili na mojem jedilniku izključno dietne juhe in napitki. Izguba kilogramov je bila v tem času hitra, pridobila pa sem pomembno prehranjevalno navado – uživanje šestih manjših obrokov na dan. Telesno težo vzdržujem tako, da še vedno jem po tem vzorcu, uživam veliko zelenjave, sadja, rib, pustega mesa in polnozrnatih izdelkov, bistven del mojega vsakdana pa je tudi telesna aktivnost. Veliko pešačim, med vikendom hodim v hribe, ko je topleje, pa tudi tečem, obiskujem savno ter telovadim – prav tako doma. Poslušam svoje telo in si privoščim tudi pregrehe. Nanje ne gledam več s slabo vestjo, ampak kot na nagrado za disciplino. Zdravo, aktivno življenje je postalo del vsakdana. To navado želim prenesti tudi na svojega sina.«

imageAlja Novak Viryent, oblikovalka čevljev

»Bila sem že na večini diet in se prepričala, da sicer delujejo, vendar jim vse življenje seveda ne moreš slediti, in ko začneš normalno jesti, se izgubljeni kilogrami vrnejo oziroma pridobiš še kakšnega dodatnega. Preizkusila sem tudi kavitacijo, vendar pri meni ni delovala. Redno obiskujem savno, ki pripomore k izločanju toksinov iz telesa. Po dolgem preučevanju, kako deluje naše telo, sem ugotovila, da zares velja, da se telo ustraši, če premalo ješ, in začne vse, kar poješ, kopičiti, zato se redimo. Prav zato prisegam na pet obrokov dnevno. Temeljijo na zdravi izbiri živil. Imam tudi osebnega trenerja, s katerim delam vaje, ki pomagajo oblikovati moje telo in prispevajo k dodatni izgubi kilogramov. Vsekakor je najpomembnejše pozitivno razmišljanje o sebi. Potem gre vse z lahkoto, brez odrekanja in mučenja.«

Marko Šobot, drugi spremljevalec mistra international 2012

»Najbolje se počutim, kadar jem veliko surove zelenjave. Ponavadi začnem dan z ovsenimi kosmiči in narezanim sadjem, prelitim z ovsenim mlekom. Za razstrupljanje telesa zjutraj spijem ječmenovo in mlado pšenično travo v prahu, vsake po eno čajno žličko. Za kosilo imam ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom – denimo rjavi riž, kus kus in polnozrnate testenine ter beljakovine v obliki perutnine ali tuna. Poleg kosila je vedno velika solata. Za malico med obroki mi dobro dene jabolko ali drugo sadje z veliko vsebnostjo vlaknin. Za večerjo pojem solato s tunino in jajci. Taka prehrana mi ustreza, držim se je večino časa, tako da občasni prekrški nimajo bistvenega vpliva.«

Luka Luka, masker

»V dveh letih in pol sem shujšal 62 kg. Kako? Prvič v življenju se nisem držal nobenih diet, ker imajo prav vse jojo učinek, zato, ljudje, pustite vse diete na strani, spremeniti je treba način življenja in prehrane! To pomeni veliko sadja, zelenjave, predvsem pa telesno aktivnost. Meni je zelo pomagal trener Dejan Lenart, s katerim izvajava vadbo v celoti z lastno težo. Popiti moramo tudi veliko tekočine, ki ima ogromno antioksidantov, denimo zeleni čaj, vodo in sveže stisnjene sokove. Predvsem pa ne smemo pozabiti na zajtrk, ki je lahko obilen, zelo energetsko izpopolnjen. Prav ta namreč najbolje požene naš metabolizem. Svetujem vsaj pet obrokov na dan, zvečer pa le zelenjavo. Tako res lahko ostaneš vitek in poln energije.«

Nataša Dobelšek, podjetnica

»Posebnim dietam ne sledim, saj sem – tako kot pri vsaki stvari v življenju – tudi v prehranjevanju zagovornica zmernosti. Vsaka skrajnost me odbija. Jem vse, kar si zaželim. Tudi posti brez hrane mi ne ustrezajo. Dolga leta sem pridno telovadila in od takrat mi je ostala lepa linija telesa, ki jo dokaj kakovostno vzdržujem s tibetanskimi vajami. Zelo rada imam tudi terapije in kure z različnimi zdravilnimi in lepotnimi metodami. Pred kratkim sem denimo končala zimsko terapijo uživanja sadeža mangostin. Lani pa sem si telo razstrupljala s pitjem gline. Letos bom terapijo pitja ponovila z orehovim oljem. Za poudarjeno lepotno nego pa načrtujem uživanje ekoolja grozdnih pečk in mareličnega olja. Našteto dam tudi na telo ter vključim še lešnikovo olje. Vsa ta čudežna olja kupujem na domači kmetiji, kjer jih pridelujejo.«

 

Deli s prijatelji