NARAVNO

Očistimo telo za nov začetek

Objavljeno 01. januar 2012 13.00 | Posodobljeno 01. januar 2012 13.00 | Piše: Ema Bubanj

Januar že trka na vrata, prvi mesec v letu pa običajno pomeni novo poglavje tudi za naš organizem.

Česen je odličen za dvig odpornosti, izkaže pa se tudi pri razstrupljanju telesa. (Foto: Shutterstock)

Prazničnim in pregrešnim jedem kot zapovedano sledi čiščenje telesa, s katerim si bomo povrnili moč in energijo ter seveda oprali vest. Novo leto začnimo z obilo svežega sadja in zelenjave, ogromno vode in pa znojenja! 

Vas ob pogledu na bogato obloženo mizo zapeče vest? Koliko pregreh je že končalo v vašem želodcu? Veseli december je pravzaprav žalosten za naš organizem: praznično razpoloženje si namreč poskušamo popestriti predvsem z obilo okusne, a običajno izdatne in nezdrave hrane in pijače, toda navidezno zadovoljstvo se pogosto sprevrže v obžalovanje, s katerim se neizogibno spopadamo januarja.

Čas za prenovo

Prvi mesec v letu je torej namenjen takšnim in drugačnim začetkom, med številnimi novoletnimi zaobljubami pa se praviloma znajde tudi tista o hujšanju, zdravem življenjskem slogu ali pa generalnem čiščenju organizma. In tega zadnjega bi se morala lotiti večina od nas, sploh tisti, ki se nismo niti poskušali upreti prazničnim dobrotam in ki smo se zadnje dni s polnimi usti vztrajno tolažili, češ saj prihodnji teden začnem znova. V naslednjih vrsticah zato ponujamo nekaj nasvetov, kako telesu privoščiti kar se da prizanesljiv prehod oziroma nežno vrnitev od nezdravega k zdravemu, kako si povrniti energijo in moč ter kako se znebiti vseh strupov, ki so nam zadnje tedne obremenjevali črevesje in mašili žile. Čiščenje telesa, čeprav se sliši tako radikalno in morda celo zastrašujoče, je mnogo preprostejše: ne gre za odrekanje hrani, kot bi kdo morda najprej pomislil, temveč za uživanje obilo zdravih, lahko prebavljivih živil in seveda ogromnih količin vode ter obuditev gibanja.

Voda spodbuja delovanje ledvic in s tem odplakovanje odpadnih snovi iz telesa ter lajša presnovo, če pa se vam litri te bistre čudežne tekočine upirajo, si lahko tu pa tam privoščite tudi nesladkani zeliščni čaj. Če velja pravilo, da vsak dan popijemo najmanj dva litra vode, to količino med čiščenjem ustrezno povečamo.

Ne le za telo, tudi za zbistritev uma bo rekreacija več kot dobrodošla: telesna dejavnost pospeši srčni utrip, poveča pretok kisika v možgane in spodbudi prebavni sistem. Intenzivno gibanje vsaj dvakrat ali trikrat na teden pomaga pri razstrupljanju in hitreje obnavlja zaloge energije. Če pa vam občutek znojenja resnično prija, si privoščite še obisk savne, ki pomaga pri topljenju maščob in izločanju nakopičenih strupov iz telesa.

Vitamini in antioksidanti

Največjo vlogo pri čiščenju bo seveda imela prehrana. Ta naj bo bogata z vlakninami, ki odlično vplivajo na prebavo, denimo kiviji, fige, marelice, slive, hruške, jabolka, stročnice, žita in zelje, pomembno pa je, da je lahkih in majhnih obrokov čez dan več. Odrekanje hrani zgolj škoduje presnovi in postavlja temelje za razvoj bolezni! Pri razstrupljanju ne smemo nikoli pozabiti na limono: ta kisli sadež je namreč poln vitamina C, topi toksine in pospešuje izločanje teh iz organizma. Seveda je najučinkovitejši čisti sok limone, a če vam želodec tega ne dopušča, ga razredčite z vodo. Pri tem zdravem napitku se izogibajte sladkorju, saj bo ta ublažil delovanje vitamina C. Čiščenja organizma ne moremo opraviti uspešno brez zelenega čaja, menijo nekateri: opevani topli napitek slovi po visoki vsebnosti antioksidantov, pospešuje pa tudi delovanje jeter, kar je pri razstrupljanju ključnega pomena. Že omenjeno zelje, s katerim nas narava kot nalašč obdari prav v praznični sezoni, dobrodejno deluje na encime v jetrih in tako pospešuje čiščenje, povrhu je velik borec proti razvoju rakavih obolenj in občutno dviguje odpornost, ker je bogat z vitaminom C. Ne le za odpravljanje posledic nažiranja, zelje naj bo na jedilniku čim pogosteje!

Da je česen pravi čudež narave, je bilo napisano že neštetokrat, a ta čebulnica si resnično zasluži posebno obravnavo. Pohvali se namreč lahko z več kot 200 sestavinami, ki uspešno odganjajo viruse in bakterije, ter upravičeno velja za naravni antibiotik. Iz telesa pomaga odstranjevati strupe, saj ravno tako spodbuja delovanje jeter, številni vitamini pa krepijo organizem in dvigujejo odpornost.

Ne pozabimo na brokoli, ki ravno tako slovi po visoki vsebnosti antioksidantov, ki se bojujejo proti rakavim obolenjem in krepijo imunski sistem, zato ga nutricionisti priporočajo predvsem pri občutljivosti in preobremenjenosti organizma, pa tudi sicer naj bi se na našem jedilniku znašel čim pogosteje. Brokoli največkrat kuhamo, a ima v presni obliki, kakor velja za večino zelenjave, največ dobrodejnih lastnosti, kar 50-krat učinkovitejši pa so brokolijevi kalčki!

Zdravje v kozarcu

Zelenjavo, če smo je naveličani na krožniku, lahko kakor sadje uživamo tudi v obliki soka, sveže pripravljeni bodo poskrbeli še za večji vnos koristnih snovi v telo. Korenčkov sok na primer spodbuja delovanje želodca in prebavnih organov ter tako pospešuje izločanje škodljivih snovi. Korenček je bogat z vitamini in antioksidanti, ki zavirajo delovanje prostih radikalov, odgovornih za staranje in številna nevarna obolenja, koži, po vsej verjetnosti utrujeni po praznikih, pa obnovi sijaj. Tudi sok iz blitve, ki vsebuje ogromno železa, varuje želodec in pomaga pri razstrupljanju, zelena v kozarcu pa pospešuje presnovo, povrhu je odlična za preprečevanje artritisa in revme. Če se nam njen čisti okus upira, jo lahko v sokovniku primešamo tudi k drugi zelenjavi ali sadju.

In še nekaj preprostih napotkov, kako sproti preprečiti kopičenje strupov in se morda celo izogniti potrebnemu čiščenju. Vsak dan uživajmo čim več svežih živil, jedi z žara večkrat zamenjamo s kuhano hrano ali pa pripravljeno na pari. Jemo sezonsko in lokalno, izogibamo se konzerviranim živilom ter tistim, ki so morala do nas opraviti dolgo pot. Tudi gotove, sušene ali zamrznjene jedi naj bodo na krožniku le izjemoma, saj vsebujejo ogromno aditivov in soli, to pa, ko je le mogoče, nadomestimo z aromatičnimi zelišči in začimbami. Ne uživamo hrane z umetnimi sladili in neznanimi kemijskimi spojinami.

Deli s prijatelji