ZELO NEVARNA

Ob voh zaradi hitro pripravljene hrane

Objavljeno 01. september 2014 09.00 | Posodobljeno 01. september 2014 09.00 | Piše: M. F.

Tovrstna hrana ima številne druge negativne posledice na naše zdravje.

Redijo in še poškodujejo voh.

Hitro pripravljena hrana je od nekdaj povezana s prekomerno telesno maso in drugimi negativnimi vplivi na zdravje, po novem pa vemo še za eno temno plat: negativno lahko vpliva na zaznavo vonjev.

Čeprav je bila raziskava na univerzi Florida izvedena na miškah, ne gre zanemariti njenih rezultatov. Na njihovi podlagi so strokovnjaki ugotovili, da lahko uživanje v hamburgerjih, ocvrtem krompirčku in drugih tovrstnih izdelkih poškoduje voh.

Poškoduje možganske celice

V poizkusih na miškah, med katerimi so bile te razdeljene na dve skupini, so tiste v prvi jedle zdravo, v drugi pa hitro pripravljeno hrano. Strokovnjaki so proučevali, kako so se te nato odzivale na vonje. Že po krajšem obdobju so se miške iz druge skupine na nove odzivale počasneje in težje. V nadaljnjih analizah so ugotovili, da so bile pri njih poškodovane možganske celice, ki skrbijo za voh. In to kar za 50 odstotkov.

Vrnitve ni

Kot so v ameriški publikaciji Journal of Neuroscience zapisali raziskovalci, je to še en dokaz, da ima takšna hrana poleg tega, da redi, še številne druge negativne posledice na naše zdravje in na vse organe v našem telesu. V raziskavi sodelujoči znanstvenik Nicolas Thiebaud je poudaril, da je to prva raziskava, v kateri so dokazali, da lahko hitra hrana poškoduje voh. Voditeljica Debra Ann Fadool pa je dodala, da so miške ob normalni hrani spet shujšale, poškodbe voha pa so bile trajne.

Deli s prijatelji