PREVIDNO

Ob visokem krvnem tlaku prepovedana hrana

Objavljeno 28. maj 2015 11.00 | Posodobljeno 28. maj 2015 11.00 | Piše: M. F.

Tudi s kislim zeljem in kislimi kumaricami ljudje s hipertenzijo ne smejo pretiravati.

Srcu prijajo živila z malo natrija in veliko kalija.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je bolezen, ki navadno res ne povzroča akutnih težav, če pa se mu ne posveča pozornost, lahko privede do številnih zapletov, med drugim do srčne ali možganske kapi in odpovedi ledvic. Prav zato, ker ne kaže nikakršnih simptomov, mu pravimo tihi ubijalec. Bitka z njim se začne s primerno dieto. Čemu se gre ob visokem tlaku odpovedati?

Kislim kumaricam

Na prvi pogled so zaradi nizke vsebnosti maščob in kalorij idealna hrana. Če temu dodamo, da vsebujejo veliko vitamina K, ki med drugim pripomore k hitrejšemu celjenju ran, se njihova vrednost še poveča. A vendar imajo temno plat: v njih je veliko natrija. V zgolj eni srednje veliki kisli kumarici je več kot 570 miligramov natrija, to pa je skoraj tretjina zgornjega dnevnega vnosa. Prav natrij je velikokrat kriv za povišan krvni tlak, zato se gre kislim kumaricam, če vas pesti, izogibati.

Kislemu zelju

Še eno živilo, ki ima precej koristnih snovi (denimo vitamina C in K, železo, vlaknine), žal pa tudi veliko natrija. V pol skodelice kislega zelja ga je več kot 460 miligramov.

Šunki

Bogata je z vitamini B, vsebuje vitamin D, cink, železo in magnezij, na žalost pa tudi ogromno natrija. V zgolj treh rezinah ga je kar 270 miligramov. V tolikšni količine svinjske šunke je tudi 4,5 grama nasičenih maščob. Zato je boljša izbira puranja šunka.

Polnomastnemu mleku

Če vas pesti visok krvni tlak, raje kot običajno mleko kupite tisto z manj maščobe. Maščobe iz polnomastnega mleka namreč lahko še dodatno spodbudijo nastanek srčnih bolezni.

Krofom

Čeprav se ne morete upreti njihovemu okusu, pomislite še enkrat. En sam krof vsebuje več kot 300 kalorij in 12 gramov maščob. Večina teh so tako imenovane transmaščobe, ki znatno povečajo verjetnost bolezni srca.

Alkoholu

Pretiravanje z alkoholom lahko krvni tlak dvigne do nevarne meje, seveda pa imajo opojne pijače na telo še druge škodljive učinke. Nihče (najmanj pa ljudje s povišanim krvnim tlakom) ne bi smel pretiravati z alkoholom. Dopustne količine so:

  • ena pijača na dan za moške, starejše od 65 let;
  • dve pijači za moške, mlajše od 65 let;
  • ena pijača za ženske ne glede starost.

Ena pijača pomeni tri decilitre piva, deciliter in pol vina ali 0,3 decilitra žganih pijač.

Kaj pa da?

Če imate visok krvni tlak, omejite zgoraj omenjeno hrano in se osredotočite na živila z nizko vsebnostjo natrija in nasičenih maščob. Izberite tista z zdravimi maščobami in veliko kalija, ki krvni tlak uravnava, denimo banane, svežo zelenjavo, ribe, kuhan (neslan) krompir, špinačo (bogato z železom) in z maščobami omega 3 bogata živila, kamor sodijo že omenjene ribe, olivno olje in neslani oreščki.

Deli s prijatelji