Ženske, ki zaradi stroge diete ali kakršnega koli drugega vzroka s svojih jedilnikov povsem črtajo meso oziroma strogo omejijo uživanje rdečega mesa, so kar dvakrat pogosteje podvržene psihičnim težavam kot tiste, ki ga uživajo v priporočljivih količinah dokazuje nova, v Avstraliji izvedena raziskava. V njej je sodelovalo več kot 1000 žensk in med njenim potekom se je izkazalo, da popoln prehod na proteine zgolj iz piščančjega in ribjega mesa le ni tako zdrav, kot se je nekdaj domnevalo.
Zanikana nekdanja priporočila
»Nekdaj se je smatralo, da je rdeče meso za zdravje slabo, zato se mu je treba čim bolj izogibati, beljakovine in proteine pa pridobivati z belim mesom. Številne raziskave iz različnih predelov sveta so namreč pokazale, da lahko spodbuja tveganje za razvoj nekaterih, tudi rakavih obolenj. Nam pa je uspelo dokazati, da se mu vendarle ne gre popolnoma odreči,« je povedala doktorica Felice Jacka z univerze Deakin.
Ključ je v zmernosti
»Pri ženskah, ki so uživale manjše količine rdečega mesa ali so se mu celo popolnoma odpovedale, smo dokazali kar dvakrat večjo verjetnost, da bodo v določenem življenjskem obdobju obolele za katero od psihičnih motenj, najpogosteje za depresijo ali drugo obliko anksioznosti in zato pogosteje potrebujejo pomoč antidepresivov,« je dodala dr. Jacka in poudarila zmernost, kajti tudi pretiravanje z rdečim mesom vodi v depresijo in anksioznost.
Koliko je dovolj?
Po priporočilih nutricionistov naj odrasli ne bi zaužili več kot 70 gramov rdečega ali predelanega mesa na dan, torej približno 500 gramov na teden.