NEVARNOST

Nosečnicam škodljiva hrana

Objavljeno 18. oktober 2013 11.00 | Posodobljeno 18. oktober 2013 11.00 | Piše: M. F.

Kemikalije v plastični ali kovinski embalaži nevarnost spontanega splava povečajo za 80 odstotkov.

Nosečnice morajo biti pri izbiri živil pozorne tudi na embalažo.

Kemikalije v konzerviranih živilih, tistih, ki so shranjena v plastiki, ter onih, ki so namenjena hitri pripravi v mikrovalovki, znatno povečajo verjetnost spontanega splava, je pokazala raziskava britanske univerze Stanford. Glede na njene rezultate je pri ženskah, pri katerih je v krvi povečana količina spojine bisfenol A (BPA), kar za 80 odstotkov večja verjetnost spontanega splava, piše The Telegraph. Prav ta kemikalija je prisotna v embalaži prej omenjenih živil in zlasti ob pogrevanju od tam prehaja v hrano.

Tudi moški pozor!

Opozorilo o škodljivosti ftalatov in BPA velja tudi za moške, ki skušajo postati očetje. Dokazano je namreč, da ti zmanjšujejo moško plodnost, saj poškodujejo spermije.

Mogoče je ublažiti vpliv

Čeprav je res, da se tem snovem praktično ni mogoče popolnoma izogniti, strokovnjaki poudarjajo, da bi se nosečnice morale izogibati pogrevanju hrane v plastičnih posodah, pa tudi pitju iz plastenk, zlasti iz tistih, ki so bile izpostavljene soncu.

Še vedno veliko neznank

»Spontani splav v prvem tromesečju je zelo pogost pojav. Od 15 do 20 odstotkov vseh nosečnosti se konča z njim. Vsi razlogi za tako velik delež sicer še niso odkriti, z manjšo izpostavljenostjo nevarnim snovem pa je mogoče zmanjšati tveganje,« je povedala voditeljica raziskave dr. Ruth Lathi.

Deli s prijatelji