Jabolka sodijo med najbolj razširjene in priljubljene sadeže. V prid temu govori tudi dejstvo, da jih je pred zaužitjem dovolj zgolj temeljito umiti. Čeprav nekateri menijo drugače in jih, preden se z njimi okrepčajo, olupijo. Prav to pa je po mnenju strokovnjakov velika napaka. Se vprašujete, zakaj?
Brez olupka, brez bogastva
Srednje veliko jabolko skupaj z olupkom vsebuje 4,4 grama vlaknin, brez olupka pa le 2,1 grama. Količina prvega celo presega priporočeno dnevno količino vlaken, ki znaša približno tri grame, piše Huffington Post.
Prav tako je v jabolku z olupkom 8,4 miligrama vitamina C in 98 mednarodnih enot (IU) vitamina A. Takoj, ko ga olupite, količina teh upade na 6,4 miligrama za vitamin C in na zgolj 61 enot vitamina A.
Še ena prednost jabolka z olupkom: pozitivno vpliva na dihanje, saj olupek vsebuje kvercetin.
Ena od raziskav je pokazala, da imajo posamezniki, ki jedo jabolka z olupkom, boljšo funkcijo pljuč prav zaradi učinkov tega antioksidanta. Ta pozitivno vpliva tudi na spomin. Ameriška raziskava iz leta 2004 je dokazala, da se antioksidanti iz olupka uspešno borijo proti poškodbam tkiv v možganih, ki so povezana z alzheimerjevo boleznijo in drugimi podobnimi degenerativnimi spremembami.
Na univerza Cornell so se strokovnjaki leta 2007 poglobili v jabolčni olupek in v njem odkrili snovi, imenovane triterpenoidi. Ti zavirajo razvoj raka in uničujejo rakave celice, zlasti raka dojk in jeter.
In za konec: jabolko na dan pomaga pri vzdrževanju vitke linije. V olupku se nahaja
ursolična kislina, ki spodbuja gradnjo mišic ter izgorevanje kalorij.
Še temna plat
Žal pa vse prej povedano velja zgolj za sadeže biološke pridelave. Sicer se prav v olupku jabolk skriva največ pesticidov in drugih kemikaliji, s katerimi lastniki sadovnjakov »plemenitijo« svoj pridelek ali, bolje rečeno, zaslužek.