SPOMLADANSKA UTRUJENOST

Ni diagnoza, je pa dejstvo

Objavljeno 20. marec 2012 10.50 | Posodobljeno 20. marec 2012 10.51 | Piše: Milka Krapež

Utrujenost vsako pomlad prizadene nekaj ljudi, drugi pa so videti kot rožice.

Za dovolj energije je dobro imeti pri sebi datlje, tudi čokolado (z visoko vsebnostjo kakava), oreške, banane.

Način življenja lahko pojasni razliko. Dejavnejši ljudje, športniki, ki izkoristijo vsak prosti trenutek za gibanje na svežem zraku, si s tem nabirajo energijo. Tisti, ki se pozimi raje grejejo v toplih prostorih, ki so morda preboleli virozo ali dve, pa nimajo več dodatne moči. Prav te najpogosteje napade spomladanska utrujenost.

Čeprav medicina pojma spomladanska utrujenost ne pozna, ker ne gre za bolezen, diagnozo, je med ljudmi zelo dobro poznana. To je namreč skupek težav, ki se ljudi lotijo spomladi, ko s toplim vremenom in lepšimi, daljšimi dnevi postajajo vse bolj utrujeni, brezvoljni, že zbudijo se izčrpani, da bi najraje zlezli nazaj pod odejo. Nekateri pravijo, da jih pečejo oči, tudi spomin je nekoliko slabši, izgubijo apetit, pogostejše so vrtoglavice. Kot da bi nenadoma izgubili veselje do življenja.

Pomanjkanje sonca

Spremembe so povezane z letnim časom, posledicami zime, ki na nas vpliva na najrazličnejše načine. Verjetno je odločilno pomanjkanje sonca. Pod vplivom sončnih žarkov se namreč tvori vitamin D, ki je za naše zdravje zelo pomemben. Ena od zadnjih raziskav je pokazala, da ga manjka več kot 75 odstotkov Evropejcem. Na severu celine malo bolj, na jugu malo manj, vendar ga pozimi manjka tudi

Ljudje, ki imajo premalo vitamina D, so v večji nevarnosti, da zbolijo za depresijo.

prebivalcem ob Sredozemskem morju. Poleg tega da omogoča boljše delovanje imunskega sistema, ohranja možgane budne, pomaga vzdrževati telesno težo, raziskave kažejo tudi, da je povezan z depresijo. Ljudje, ki ga imajo premalo, so v večji nevarnosti, da zbolijo za depresijo. Ta pa je pogosto spremljevalka spomladanske utrujenosti.

Revnejša hrana

Pozimi je naša prehrana drugačna, saj naj bi nam poleg energije za dobro delovanje telesa ponudila tudi dovolj kurjave. Ker je takrat na voljo manj sveže zelenjave in sadja, ljudem začne primanjkovati nekaterih mikro- in makroelementov, torej tudi drugih vitaminov in mineralov. Pri tistih, ki so nagnjeni k slabokrvnosti, se to pojavi kot pomanjkanje železa. Njihova koža je bleda, ves čas so zaspani, manjka jim energije. Slabokrvni so predvsem najstniki, dekleta pogosteje. Vzrok je izguba krvi zaradi hudih, dolgotrajnih menstruacij. Ginekolog bo dekletu s takimi težavami predpisal ustrezna zdravila, ki ji bodo tudi olajšala mesečno perilo. Sicer pa je pomembna zdrava prehrana, ki naj vsebuje čim več zelenjave. Za dovolj železa priporočajo sicer meso (predvsem jetra), vendar ga najdemo tudi v suhih slivah, v tofuju, stročnicah vseh vrst.

Pomanjkanje spanja

Vzrok za spomladansko utrujenost je lahko tudi pomanjkanje spanja. Bolje rečeno, to bo utrujenost samo še povečalo. Zlasti za mlade je pomembno, da dovolj spijo. Strokovnjaki pravijo, da je najbolj krepčilen spanec pred polnočjo, mnogo ljudi pa pride v posteljo šele kakšno uro ali celo več pozneje. Vstajanja sredi dneva si ob delavnikih ni mogoče privoščiti, zato telo trpi zaradi pomanjkanja počitka. Pametno je oditi v posteljo dovolj zgodaj in poskrbeti, da si telo ponoči dobro odpočije in obnovi moči.

Ena od teorij pravi, da je vzrok za utrujenost izčrpana zaloga serotonina, ki se v telesu tvori na dnevni svetlobi. Pozimi je torej tvorba precej manjša. Verjetno je teorija povezana tudi s tvorbo vitamina D oziroma človeškim bioritmom, ki ga uravnavajo tako imenovani cirkadiani ritmi. Znanstveniki so dokazali, da je pri nepravilnem delovanju mogoče, da ljudje zbolijo za številnimi boleznimi, predvsem psihičnimi.

Pomoč: zdrava hrana in gibanje

Spomladansko utrujenost lahko preženemo s primerno hrano, gibanjem in, če je treba, tudi s prehranskimi dodatki. Za dovolj energije je dobro imeti pri sebi datlje, tudi čokolado (z visoko vsebnostjo kakava), oreške, banane, za kosilo ali večerjo pa naj bodo na krožniku stročnice in testenine. Energijo nam bodo dali dodatki ginsenga, tudi (dvokrpi) ginko (Gingko biloba) bo dobrodošel, pa izdelki iz čebelje lekarne. Slabokrvni naj sežejo po dodatkih, ki vsebujejo dovolj železa. Nekateri radi zaužijejo naravna poživila (kava, gvarana), vendar ta delujejo le kratek čas. Utrujenost je pozneje samo še večja. Veliko bolje bo, če se težave lotimo bolj naravno in telesu pomagamo, da si opomore. To bo pomagalo tudi imunskemu sistemu, ki ga tudi spomladi čakajo izzivi v obliki virusov in predvsem alergij. Sezona viroz se namreč še ni končala. 

Deli s prijatelji