Ameriški strokovnjaki so dokazali, da bi lahko obolele za rakom dojk za polovico povečale možnost za preživetje, če bi se odpovedale vsakodnevnemu uživanju polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov, kot so siri, maslo, smetana, sladoled in jogurti.
Kriv je estrogen
Znanstveniki iz raziskovalnega centra Kaiser Permanente v Kaliforniji so pod drobnogled vzeli zdravstvene kartoteke 1500 žensk. Vsem so med letoma 1997 in 2000 diagnosticirali raka dojk. Ugotovili so, da so tiste, ki bolezni niso premagale, pogosteje uživale polnomastno mleko, vročo čokolado, sladoled, jogurte, sire in druge izdelke iz polnomastnega mleka. Težava je v tem, da mleko in mlečni izdelki vsebujejo estrogen, ki spodbuja rast tumorjev.
Za ene odsvetovano, za druge prepovedano
»Prehrana, bogata s polnomastnimi mlečnimi izdelki, ni priporočljiva za nikogar, saj zaradi veliko maščob ni zdrava,« je opozorila voditeljica raziskave doktorica Bette Caan.
Še zlasti jo znanstveniki odsvetujejo tistim, pri katerih je maligno obolenje že diagnosticirano. Dokazano je namreč, da je pri ženskah, ki se ji kljub temu ne odpovedo, možnost, da bo bolezen usodna, kar za 64 odstotkov večja kot pri tistih, ki se ji odrečejo. Raziskava je sicer zaobjela le obolele za rakom dojk, predvideva pa se, da podobno velja tudi za druge oblike malignih obolenj. Za trdnejše dokaze o tem pa bodo potrebne še nadaljnje raziskave.