V sezoni prehladov in grip se hočemo zavarovati pred virusi ali čim prej ozdraveti. Uživanje vitamina C je za to prava odločitev. Največ ga je v svežem sadju in zelenjavi, tisti, ki pridejo prej do lekarne ali veletrgovine kot do tržnice, pa si kupujejo prehrambne nadomestke.
Vendar pozor! Za premagovanje virusov ni dovolj popiti šumečo tableto ali jesti raznoliko sadje in zelenjavo. Vitamin C namreč sodi med najobčutljivejše vitamine, zato je treba upoštevati marsikaj, da bo učinkovit.
Večji odmerki ne zagotavljajo boljše zaščite
Pri uživanju hrane, bogate z vitaminom C, se ta v telesu sprošča vse dotlej, dokler ne doseže 100 mg v celotnem organizmu. Presežek vitamina nima večjega učinka. Telo namreč aktivno preprečuje njegovo sproščanje in ga neizkoriščenega izloči.
Visoka temperatura ga uniči
Vitamin C je občutljiv za temperaturo. Če čaj, ki mu dodate limono ali tableto, presega temperaturo 60 stopinj, nima nikakršnega učinka. Vitamin C se uničuje tudi s sekljanjem, rezanjem ali pasiranjem živil, izgubi se s kuhanjem, ob predolgi izpostavljenosti zraku ter v stiku z bakreno posodo.
Tudi na mrazu izgubi moč
Špinača, ki v hladilniku čaka tri dni, izgubi ves vitamin C, stročnice ga v imajo v enakem času 80 odstotkov manj. Prav tako ne sme biti predolgo v zamrzovalniku. Če živila, bogata z njim, hranite v zamrzovalniku, jih zamrznite na hitro. Tako bodo pri temperaturi od –30 do –3 po pol leta obdržala 90 odstotkov vitamina C.
Nekatere kombinacije niso priporočljive
Agrumov, v katerih je veliko vitamina C, ni priporočljivo uživati skupaj s hruškami in bananami. V njih so namreč snovi, ki uničujejo vitamine iz pomaranč, mandarin, kivija in limon. V alkalnem okolju vitamin C prav tako izgubi svojo moč. Ne uživajte ga z mlekom, ampak vedno z vodo ali toplim čajem.