RESERATROL

Naravni čudež

Objavljeno 25. april 2014 18.35 | Posodobljeno 25. april 2014 18.32 | Piše: Milka Krapež

Ena najbolj raziskovanih rastlinskih snovi v zadnjih dvajsetih letih je resveratrol.

Ali veste, zakaj je med Francozi, ki pojedo veliko živalskih maščob, precej manj srčnih bolnikov kot v marsikateri drugi državi?

Najdemo jo v rdečem grozdju, še več pa v vinu in tudi nekaterih drugih živilih, predvsem oreških. Z resveratrolom so pojasnili tudi tako imenovani francoski paradoks. Francozi namreč pojedo veliko živalskih maščob (pomislite na njihove kuharje, ki v vsako kozico najprej spustijo zajeten kos masla), a imajo mnogo manj srčnih bolnikov kot v marsikateri drugi državi. Ali drugače, njihove žile in srce so prehodni in ne povzročajo srčnih infarktov ali možganskih kapi, čeprav bi jih zaradi nasičenih maščob »moral« mašiti holesterol. Pojasnilo za to je pred leti dala znanost: Francozi popijejo tudi več rdečega vina. V rdečem vinu pa je resveratrol, antioksidant z najrazličnejšim delovanjem.

Oksidacijski stres

Vse od začetka raziskovanja te snovi je bilo jasno, da pomaga k zdravju srca in žil. Ni pa bilo znano, kako se to zgodi. Ker je, kot rečeno, resveratrol antioksidant, varuje vse organske sisteme pred posledicami oksidacijskega stresa. Temu se ni mogoče izogniti, kajti prosti radikali (ki ga povzročajo) nastajajo v nas ves čas, tudi z dihanjem jih sproščamo, s pospešeno vadbo, na primer, z intenzivno rekreacijo, hojo v hrib, ki pospešuje srčni utrip. Največ oksidacijskega stresa pa si nakopljemo s slabimi navadami, kot so kajenje, uživanje večjih količin alkohola ter slabe hrane z veliko sladkorja, nezdravih maščob, kemičnimi dodatki, z uživanjem sadja in zelenjave, ki sta pridelana s kemijo. Na človekovo zdravje oziroma povečan oksidacijski stres pa učinkujejo tudi drugi onesnaževalci (na primer vode ali zraka). Človek se niti sam ne zaveda, koliko škodljivih snovi dobi dnevno v telo. V urbanih naseljih smo jim kar naprej izpostavljeni. Tisti, ki živijo v idili kje na osamljeni kmetiji ali vasi, si morda delajo utvare, da živijo v zdravem okolju, pri obdelavi zemlje pa uporabljajo herbicide, pesticide, fungicide in še kaj. Ker se torej tvorbi prostih radikalov ne moremo izogniti, je najbolje zavestno pomagati telesu, da jih bo sproti čim več odpravilo. Človeško telo namreč te sposobnosti ima. Nalogi pa ne more biti več kos, če je napad prehud, če je prostih radikalov preveč.

Moč resveratrola

Med antioksidante sodijo tudi nekateri vitamini (na primer E in C), ki nam prav tako pomagajo. Toda resveratrol ima precej večjo moč, kar se je pokazalo v raziskavah. Ljudje, ki so ga redno uživali, so imeli boljšo srčno funkcijo, pretok krvi po žilah prav tako. Za srčne bolnike bo verjetno zanimivo, da se je povečal pretok krvi po koronarkah pri obremenitvi (bolnik vozi sobno kolo, zdravnik pa spremlja srčno funkcijo). Koronarke so male srčne žile, ki našo najpomembnejšo mišico oskrbujejo s kisikom in hranili. Če se zamašijo, tisti del srca, kjer potekajo, odmre. To je vsem dobro znani srčni infarkt.

Izboljšuje tudi presnovo

Kot je povedal dr. Samo Kreft, profesor na fakulteti za farmacijo, ki se že dolgo ukvarja z raziskovanjem zdravilnih učinkovin v rastlinah, so v svetu (pa tudi pri nas) preizkušali, katere lastnosti še ima resveratrol, kako lahko še učinkuje za boljše zdravje ljudi. Dokazi v zvezi z možnim zdravljenjem raka oziroma podporo telesu, da je bolezni laže kos, niso najbolj jasni. Nekateri pravijo, da lahko pomaga pri raku, drugi, da ne more. Zato pa je bila dokazana še druga funkcija resveratrola, ki bo razveselila ljudi s preveč kilogrami ter sladkorno boleznijo tipa 2. Pokazalo se je namreč, da izboljša presnovo, predvsem glukoze, tako da zmanjšuje odpornost proti inzulinu. Ena od raziskav pa je pokazala, da lahko debeli ljudje z jemanjem resveratrola hujšajo, kakor da bi jedli manj – a ne. Če bi količino hrane v resnici nekoliko zmanjšali, zraven pa uživali resveratrol, bi učinek verjetno še povečali. Zmanjševanje vnosa kalorij, kakor temu pravijo, pa ne deluje samo estetsko oziroma na izgubo kilogramov. Prav tako je znanstveno dokazano, da vpliva na upočasnitev staranja in podaljševanje življenja.

Japonski dresnik

Našteto seveda ne pomeni, da bi se morali nalivati z vinom. Za omenjene učinke bi ga bilo treba popiti nekaj litrov dnevno. Strokovnjaki so našli rastlino, ki vsebuje še več resveratrola kakor rdeče grozdje oziroma iz njega pridobljeno vino. To je japonski dresnik, precej nasilna rastlina, ki se je razpasla tudi po Sloveniji. Iz nje so izdelali prehransko dopolnilo, s katerim lahko nadomestite večje količine vina oziroma poskrbite za boljše zdravje.

Deli s prijatelji