DOMAČA LEKARNA

Naravni antibiotiki iz vaše kuhinje

Objavljeno 30. december 2014 10.00 | Posodobljeno 30. december 2014 10.00 | Piše: M. F.

Pred bakterijami, ki povzročajo bolezni, se zavarujte s česnom, čebulo, medom in cimetom.

Česen deluje protibakterijsko, protivnetno in protivirusno.

Namen antibiotikov je uničevanje škodljivih bakterij v telesu. A čeprav mnogim pomagajo, imajo sintetični tudi slabo plat. Ne ubijajo namreč zgolj škodljivih, ampak tudi telesu potrebne in koristne. Poleg tega pa bakterije sčasoma postanejo odporne tudi proti antibiotikom.

Da bi se kvarnim učinkom izognili, si občasno pomagajte z naravnimi antibiotiki, ki jih je mogoče najti v vaši kuhinji. Z njimi sicer težkih bolezni ne boste pozdravili (v tem primeru vendarle obiščite zdravnika), boste pa zmanjšali verjetnost, da bi za katero od njih zboleli.

Česen

Česen vsebuje alicin, spojino, ki je zelo podobna penicilinu, glavni sestavini mnogih antibiotikov. Deluje protibakterijsko, protivnetno, protivirusno, protiparazitno in protiglivično. Njegova antioksidativna sredstva pomagajo pri preprečevanju prehladov, kašlja, visokega tlaka in številnih bolezni srca.

Čebula

Medtem ko je česen najučinkovitejši pri preprečevanju in zdravljenju glivičnih in virusnih okužb, je čebula bogata s fitonutrienti, spojinami, ki iz telesa odstranjujejo proste radikale. Ti poškodujejo celice in so eni glavnih krivcev za nastanek malignih obolenj.

Med

Že stare civilizacije so med uporabljale kot analgetik in antiseptik. Moderne raziskave so potrdile, da se lahko uspešno bori proti 60 različnim bakterijam. Uživanje medu prav tako krepi imunski sistem, čisti kri in izboljšuje delovanje jeter.

Ingver

Več kot polovica zdravil kitajske tradicionalne medicine vsebuje ingver. Ta ima številne zdravilne sestavine, ki so odlične za krepitev imunskega sistema in za zdravljenje težav s prebavili.

Cimet

Cimet v svoji skorij vsebuje eterična olja, ki imajo protibakterijsko in protiglivično delovanje. Raziskave so pokazale, da je najučinkovitejši v kombinaciji z medom, saj ima ta močno antiseptično delovanje.

Deli s prijatelji