SLADKOSTI

Največji miti o čokoladi

Objavljeno 18. februar 2014 10.00 | Posodobljeno 18. februar 2014 10.00 | Piše: M. F.

Ni res, da povzroča akne, da vpliva na povišan holesterol in da ob zmernem sladkanju redi.

Temna čokolada lahko zmanjša količino holesterola v krvi.

Ne samo da je okusna, je tudi zelo zdrava. Bogata je s polifenoli, ki varujejo pred boleznimi srca in ožilja ter z vitaminom E, s kalcijem in fosforjem. Najboljša je seveda tista z velikim deležem kakava, torej temna, saj telesu zagotavlja največ hranljivih snovi. A kljub temu da je dokazano koristna, o njej še vedno kroži kar nekaj neresnic. Poglejte, katerim resnično ne gre verjeti.

Čokolada povzroča akne

Ne obstaja dokaz, ki bi to lahko potrdil. Nobena raziskava povezave med uživanjem čokolade in nastajanju aken ni potrdila.

Čokolada povzroča karies

Živila, ki vsebujejo sladkor ali fermentirane ogljikove hidrate v kombinaciji s slabo ustno higieno, so najpogostejši krivci za nastanek kariesa. Sama čokolada pač ni odgovorna zanj.

Čokolada redi

Tako kot vsaka druga hrana, če z njo pretiravate. Če pa jo uživate zmerno, jo lahko jeste brez skrbi.

Čokolada povečuje holesterol

Kakavovo maslo kljub nasičenim maščobnim kislinam ni povezano s povečano količino holesterola v krvi. Nasprotno: zahvaljujoč stearinski kislini, ki je ena glavnih sestavin maščobnih kislin v njem, tega lahko celo zmanjša.

Čokolada vsebuje veliko kofeina

Res ga vsebuje, a vendar ne toliko, da zaradi njega ne bi mogli spati. V rebru čokolade je manj kofeina kot v skodelici kave, čaja ali v kozarcu gazirane pijače.

Deli s prijatelji