Zdaj ko že vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva (do naslednjega revolucionarnega spoznanja nikoli mirujočih znanstvenikov), moramo samo še opredeliti, kakšen naj (ne) bo.
Slanine, šunke, klobasic
Uživanje predelanih mesnin je povezano z nastankom raka na debelem črevesju. Center za raziskovanje raka je objavil seznam rakotvornih snovi, prav nitrati iz predelanih mesnin pa so na samem vrhu seznama, zato je čas, da jih črtate ob vsakem obroku, ne samo za zajtrk.
Sladka žita
Razni kosmiči so prepolni ogljikovih hidratov in sladkorja. Ta v krvi hitro naraste in prav tako hitro pade, s tem pa tudi energija in storilnost.
Palačink s prelivi
Naravni sadni in rastlinski prelivi, denimo javorjev sirup, so lahko zelo zdrava sladila, težava pa je v tem, da se na tržišču pojavlja preveč umetnih sirupov podobnega vonja in okusa. Ti pa so popolnoma nezdravi, s preveč glukoze, s prevelikim redilnim potencialom in možnostjo povzročanja rakavih obolenj.
Krofi in druga sladka peciva
Povsem jasno je, da so prepolni sladkorja. Po takšnem obroku boste kmalu znova lačni, poleg tega pa tvegate nastanek diabetesa, seveda ob rednem uživanju, ne pa, če se pregrešite zgolj v pustnem tednu.
Pripravljeni sendviči
Gre za pripravljene jedi, ki vsebujejo veliko dodatkov in natrija. Vse te sestavine na organizem delujejo škodljivo. Sendvič za zajtrk si raje pripravite sami.
Lahki sadni jogurti
Prepolni so umetnih sladil, velikokrat celo sladkorja. Vedno je boljša izbira navadni jogurt, ki mu sadje dodate sami.
Mafini
Morda se vam ideja ob izbiri pisanih kolačkov mamljiva. A vsebujejo vse tisto, česar zjutraj ne potrebujete: belo moko, maščobe in sladkor.
Kaj torej jesti?
Biološko primeren zajtrk mora vsebovati izdelek iz nepredelanih žit (denimo kos polnozrnatega ali črnega kruha ali skodelica ovsenih kosmičev), 200 gramov mleka, jogurta ali kislega mleka, 100–150 gramov svežega sira ali jajca ter sadež – tisti, ki vam zjutraj najbolj zadiši.