POVEČANO TVEGANJE

Najslabša hrana za prsi

Objavljeno 25. april 2014 09.00 | Posodobljeno 25. april 2014 09.00 | Piše: M. F.

Mastna hrana vpliva na ravnovesje ženskih spolnih hormonov v telesu in povečuje verjetnost najpogostejše oblike raka dojk.

Nasičene maščobe nadomestite z zmerno količino nenasičenih.

Nova italijanska raziskava, katere rezultati so bili objavljeni v strokovni publikaciji Journal of the National Cancer Institute, je dokazala, da je med uživanjem z nasičenimi maščobami bogate hrane in verjetnostjo najpogostejše oblike raka dojke močna povezava.

Z analizo življenjskih navad in zdravstvenega stanja več kot 300.000 žensk iz 10 evropskih držav se je namreč izkazalo, da hrana, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, povzroča za 20 odstotkov večjo verjetnost ER-pozitivnega raka (ER = estrogenski receptor) dojk.

Vpliv maščobe na hormone

Mastna hrana vpliva na ravnovesje hormonov, s tem pa tudi na količino estrogena in progesterona v krvi, ki sta povezana z nastankom raka. Maščoba v hrani poveča tudi raven holesterola, ta se razgrajuje na metabolite, med katerimi je tudi 27HC. Ta snov lahko posnema estrogen, s tem pa pospešuje širjenje malignih celic.

Vodja raziskave Sabina Sieri z milanskega inštituta za proučevanje in preprečevanje raka pravi, da omenjeno vrsto raka povzroča več zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na presnovo estrogena, kot se je nekdaj domnevalo.

Resno opozorilo

»Prejšnje raziskave niso uspele ponuditi močnega dokaza, ki bi to zvezo potrdil, saj so se nanašale na vse vrste raka, ne pa na posamične skupine te bolezni,« je pojasnila in dodala, da bo treba opraviti še več raziskav glede povezanosti posamezne hrane in količino hormonov, da bi teorijo dokončno potrdili.

Vseeno pa je to že razlog, zakaj je nasičene maščobe dobro nadomestiti z zmerno količino nenasičenih, ki so denimo v avokadu in olivnem olju.

Deli s prijatelji