GOBE

Najprej na sonce, nato v lonec

Objavljeno 17. maj 2014 16.00 | Posodobljeno 17. maj 2014 16.00 | Piše: M. F.

Znanstveniki priporočajo, da gobe pred uživanjem vsaj pol ure pustite na soncu.

Preden iz njih pripravite slastne jedi, jih na soncu obogatite z vitaminom D.

Vitamin D je ključen za zdrav imunski sistem, za močne kosti in zobe ter za boljšo absorpcijo kalcija. Gobe so lahko odličen vir tega vitamina v prehrani, vendar le, če jih boste pred pripravo pustili na soncu.

Zmagovita kombinacija

S pomočjo ameriške raziskave so strokovnjaki dokazali, da so bile gobe, ki so bile pred pripravo izpostavljene sončnim žarkom, po vsebnosti vitamina D enakovredne prehranskim dodatkom.

Med potekom poizvedbe so 30 odraslih oseb razdelili v dve skupini. Medtem ko je ena 12 tednov uživala vitamin D v kapsulah, so v drugi sodelujočim hrano obogatili z gobami, ki so bile izpostavljene soncu.

Na koncu se je izkazalo, da med prvo in drugo skupino po količini vitamina D v telesu ni bilo bistvenih razlik. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, gobe tako kot koža ultravijolično svetlobo pretvorijo v vitamin D, in to tudi tedaj, ko so že nabrane, in ne glede na vrsto.

Že pol ure je dovolj

Zaradi tega znanstveniki priporočajo da gobe katere koli vrste vsaj za pol ure in največ za eno uro pred pripravo pustite na soncu. Kasnejša toplotna obdelava količine vitamina D ne bo zmanjšala.

Deli s prijatelji