SPODBUDA

Najboljši in najslabši izvor kofeina

Objavljeno 26. april 2016 09.00 | Posodobljeno 26. april 2016 09.00 | Piše: M. F.

Kofein je lahko pri zagotavljanju boljše koncentracije in premagovanju utrujenosti dobrodošla pomoč.

Skodelica kave res lahko pomaga.

Kava, čaj, energijske pijače, gazirani napitki in čokolada vsebujejo kofein, stimulans, ki ga najpogosteje uživamo. V zmerni količini kofein lahko koristi, vendar ne v vseh oblikah.

Kava

V zmerni količini je kava zdrava. Če po skodelici tega napitka nimate nenavadnega občutka v telesu in se vas ne loteva tresavica, jo brez skrbi na dan lahko zaužijete tri do štiri skodelice. Kava namreč zaradi antioksidantov skrbi za splošno zdravje in v resnici izboljšuje koncentracijo. V nekem ameriškem podjetju so to dokazali s pomočjo svojih zaposlenih:  ko so običajno kavo nadomestili z brezkofeinsko, je storilnost padla za 19 odstotkov.

Čaj

Tudi ta povečuje koncentracijo in krepi odzivne sposobnosti. V njem so poleg kofeina tudi drugi alkaloidi, denimo teobromin in teofilin. Oba delujeta podobno kot kofein, vendar sta po učinku nekoliko blažja. Kakor s kavo tudi s pravim čajem ne smete pretiravati, zlasti pa ju ne uživajte po peti uri popoldne, da ne bo težav s spanjem.

Energijske pijače

Medtem, ko za kavo in čaj velja, da sta v zmerni količini primerni poživili, je nemogoče enako trditi za energijske napitke. Res je sicer, da vsebujejo kofein, vendar ob tem še veliko sladkorja, umetnih barvil, konzervansov in arom. Že ena pločevinka katere koli od njih lahko škoduje zdravju, dve do tri na dan pa lahko povzročijo aritmijo, nespečnost, slabost, nervozo, dehidracijo in bolečine v želodcu.

Gazirane pijače

Tudi te vsebujejo kofein, a prav tako kot energijski napitki sodijo med njegove slabe vire. Zaradi veliko sladkorja povzročajo hiter porast in nato padec sladkorja v krvi. Med drugim je ob pogostem uživanju zaradi fosforja v njih ogrožena trdnost kosti. Gazirane pijače torej v nobenem primeru niso dobra izbira.

Čokolada

V raziskavi na univerzi Harvard se je sodelujočim, ki so med njenim potekom vsak dan popili dve skodelici vroče čokolade, v mesecu dni izboljšal dotok krvi v možgane, zaradi česar so bolje pomnili in hitreje razmišljali. Če vroče čokolade nimate pri roki, vsak dan pojejte 40 gramov temne čokolade. Kofein je naravna sestavina kakavovih zrn, zato je tudi v čokoladi, sladkanje z njo pa v trenutku izboljša koncentracijo in razpoloženje. 

Deli s prijatelji