Glede kave se že od nekdaj krešejo mnenja. Medtem ko nekateri strokovnjaki trdijo, da je v zmernih količinah zdrava, so bili do nedavnega glasni tudi takšni, ki so opozarjali, da pitje kave povečuje verjetnost nekaterih oblik raka. A Svetovna zdravstvena organizacija je po 25 letih žigosanja kave kot možnega povzročitelja raka dokazala, da je v zmernih količinah koristna oziroma da ne škoduje in da ni rakotvorna.
Skupina znanstvenikov je združila podatke več kot 1000 raziskav in ugotovila, da ni nikakršnega dokaza, da bi bila kava kancerogena, je bilo zapisano v izjavi za javnost, ki ga je izdala Svetovna zdravstva organizacija.
»Čeprav je bila kava nekoč označena kot rakotvorna oziroma so obstajale domneve, da povzroča nekatere oblike raka se je izkazalo ravno nasprotno: kava nekatere oblike malignih obolenj celo zavira. Zlasti zaviralno vpliva na raka jeter in endometrija (maternične sluznice),« so zapisali v publikaciji The Lancet Oncology.
Vendar previdno
So pa strokovnjaki opozorili, da vroče pijače, katerih temperatura presega 65 stopinj Celzija, najverjetneje povzročajo raka na požiralniku. Vendar za to ni kriva kava sama, temveč temperatura napitka.
Organizacija National Coffee Association priporoča, naj temperatura vode za pripravo kave znaša od 90 do 100 stopinj Celzija (odvisno od tega ali gre za instantno ali običajno kavo), nato pa je treba počakati, da se ta ohladi na 60 do 65 stopinj. Pri tej temperaturi kava ni le okusnejša, ampak tudi bolj zdrava.