Olivno olje zasluženo sodi med najbolj zdrava in priljubljena olja, ki jih uporabljamo v prehrani. A kljub temu, da je njegov sloves upravičen, ne gre zapostaviti drugih, telesu prav tako koristnih rastlinskih maščob. Katera olja v kuhinji prav tako ne smejo manjkati?
Gorčično olje
Če vas pesti akutno vnetje sinusov, je za vas priporočljivo gorčično olje. Vsebuje namreč kemične spojine, ki blažijo simptome in pospešijo zdravljenje omenjene težave. V raziskavi iz leta 2010 so znanstveniki dokazali, da gorčično olje med drugim deluje protibakterijsko. Ljudje ga običajno dobro prenašajo, le tisti, ki imajo na želodcu čir ali druge prebavne težave, naj se pred uživanjem posvetujejo z zdravnikom.
Laneno olje
Laneno olje ima kratek rok trajanja, že po nekaj tednih namreč postane žarko. Najboljše ga je hraniti v hladilniku, a tudi tam po nekaj tednih oksidira in izgubi koristne snovi. Kupujte majhne steklenice in ga ne uporabljajte, če ima nenavaden vonj. Sicer pa zgolj ena žlica tega olja vsebuje veliko maščobnih kislin omega 3, deluje protivnetno, čisti krvne žile in krepi odpornost organizma.
Konopljino olje
Ker je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, vitamini in proteini je odlično za nego las. Priporočljivo ga je uživati v omakah in prelivih za solato, ni pa primerno za kuhanje, saj je izjemno občutljivo za visoke temperature. Zaradi svoje sestave pozitivno vpliva na blaženje predmenstrualnega sindroma, preprečuje bolezni srca in ožilja ter blaži bolečine, ki se pojavljajo zaradi rakavih obolenj.
Metino olje
Destilirano olje mete se dandanes najpogosteje uporablja pri izdelavi žvečilnih gumijev, past za zobe in bombonov. Blaži tudi sindrom razdraženega črevesja, spodbuja prebavo, umirja migrenske napade in spodbuja izločanje sluzi iz telesa. Izogibati se ga morajo le majhni otroci, saj lahko pri njih izzove težave z dihanjem.
Olje makadamije
Makadamija je drevo, ki uspeva samo v vzhodnem delu Avstralije, v Novi Kaledoniji in na indonezijskem Celebesu. Olje, ki ga s hladnim stiskanjem pridobivajo iz makadamovega oreščka, je primerno tako za nego telesa kot za pripravo hrane. Je izredno bogato in pozitivno vpliva na zdravje, saj preprečuje nastanek nekaterih vrst raka, znižuje količino maščobnega tkiva ter zmanjšuje holesterol. Za zunanjo nego se priporoča zlasti nosečnicam, saj s svojimi sestavinami nahrani kožo, jo ohranja elastično in tako preprečuje nastanek strij.