ZAČETEK DNEVA

Najbolj zdravi in postavi najprijaznejši zajtrk

Objavljeno 02. december 2015 08.00 | Posodobljeno 02. december 2015 08.00 | Piše: M. F.

Za zajtrk, ki vas bo navdal z energijo in vam hkrati zagotovil lepo postavo, si pripravite ovseno kašo.

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Vsi vemo tudi, da ni vseeno, kakšen je. Le malo pa je takšnih, ki vedo, katera sestavina jutranjega obroka telesu zagotavlja tako zdravje in energijo kot tudi vitkost. Glede na izsledke britanske raziskave, objavljene v publikaciji Annals of Nutrition & Metabolism, je ključna sestavina oves. V raziskavi je sodelovalo 36 moških in žensk, ki so bili razdeljeni v tri različne skupine: prva je zajtrkovala ovseno kašo, druga koruzne kosmiče, tretja pa zajtrka ni jedla, ampak je pila samo vodo.

Kaj se je pokazalo

Tisti v prvi in drugi skupini so z zajtrkom zaužili 350 kalorij. Naslednje tri ure so morali v beležiti stanje sitosti, prav tako so strokovnjaki v njihovih vzorcih krvi preverjali nivo sladkorja in inzulina. Po treh urah so sodelujoči v vseh treh skupinah dobili kosilo. Z njim so se morali do sitega najesti.

Lačni in manj lačni

Tisti, ki so zajtrkovali ovseno kašo, so bili zjutraj in dopoldne najmanj lačni, pri kosilu pa so v primerjavi z drugimi v povprečju pojedli 31 odstotkov manj kalorij. Najbolje je ovsena kaša vplivala na osebe s prekomerno telesno težo. Te so med kosilom zaužile kar 50 odstotkov kalorij manj v primerjavi s tistimi, ki zajtrka niso jedle ali so jedle koruzne kosmiče. Slednji so imeli po treh urah enak občutek lakote kot oni, ki sploh niso zajtrkovali.

Zakaj je tako?

Čeprav so posamezniki, ki so zajtrk jedli, zjutraj zaužili enako količino kalorij, se je ovsena kaša v želodcu zadržala dlje kot koruzni kosmiči. Ti vsebujejo precej sladkorja, ki je povzročil hiter dvig, nato pa padec sladkorja v krvi, s tem pa lakoto.

»Ta raziskava je sicer le ena od mnogih, ki potrjujejo, da je ovsena kaša odlična tudi, če želimo shujšati. Od 31 do 50 odstotkov manj zaužitih kalorij se dolgoročno zagotovo nekje pozna,« so zapisali strokovnjaki in dodali, da je oves v takšnih in drugačnih različicah, torej tudi v obliki kosmičev ali kaše, izjemno koristno živilo. 

Dlje boste siti

Vlakninam, ki jih vsebuje ovsena kaša, se v prebavilih poveča prostornina, zato dlje ohranja občutek sitosti. Poleg tega zaradi vlaknin spodbuja prebavo in presnovo ter je idealna za vse, ki jih pogosto muči zaprtje.

Znižuje holesterol

Vlaknine nase vežejo maščobe in te se izločajo s prebavo. Tako se manjša količina slabega holesterola v krvi. S tem ovsena kaša ščiti zdravje srca in krvnih žil ter zmanjšuje verjetnost srčne in možganske kapi.

Znižuje krvni tlak

Od vseh živil, ki pomagajo pri nižanju krvnega tlaka, je prav ovsena kaša med najmočnejšimi. Za to poskrbijo lignani v ovsu. Raziskave kažejo, da je z rednim uživanjem ovsene kaše ali ovsenih kosmičev krvni tlak mogoče znižati tudi za 30 odstotkov.

Znižuje tveganje za raka

Živila iz celih žitnih zrn, pa tudi ovsena kaša ali ovseni kosmiči, zmanjšujejo verjetnost raka debelega črevesa, je pokazala v časopisu British Medical Journal objavljena raziskava. Poleg tega raziskave kažejo, da lahko oves zmanjšuje verjetnost raka na dojkah, prostati in jajčnikih.

In če menite, da je oves v obliki kaše ali kosmičev primeren samo za zajtrk, se motite. Oboje je mogoče dodajati različnim jedem, kuhani zelenjavi ali solati, ju jesti kot prilogo ali pa sta lahko osnova zdravih posladkov.

Deli s prijatelji