Zdravi lupinasti plodovi bi morali biti sestavni del prehrane skozi vse leto. S tridesetimi grami zaužitih oreščkov petkrat na teden se je mogoče zaščititi pred boleznimi sodobnega časa, kot sta diabetes in visok krvni tlak. Res pa je, da zaradi obilja sicer zdravih maščob in s tem kalorij z njimi le ne gre pretiravati.
Za dobro voljo in zdravo srce
Kikirikiji, lešniki, mandlji, orehi, brazilski in indijski oreščki v telesu zavirajo delovanje reaktivnega proteina C. Ta je pri zdravih osebah v krvi prisotna v majhni količini, kadar pa se ta poveča, spodbuja nastanek različnih bolezni, med njimi tudi bolezni srca in ožilja. Nasičene maščobne kisline iz oreščkov pomagajo organizmu bolje izkoriščati inzulin, ki tako lažje uravnava raven sladkorja v krvi. Okusni prigrizki prav tako spodbujajo nastajanje serotonina, ki je pomemben pri nadzorovanju teka, ritma budnosti in spanja ter izboljšuje razpoloženje.
Neomejene možnosti uporabe
Lupinaste plodove, ki so idealen proteinski obrok, bogat s kalcijem, selenom in z manganom sicer najpogosteje uživamo kot samostojen prigrizek ali dodatek slaščicam, a se lepo zlijejo tudi z okusi drugih jedi. So odličen dodatek k mesu, najbolje se podajo k perutninskemu. Semena sončnic ali buč so dobrodošla popestritev sadnih solat, lešniki, mandlji in orehi lepo dopolnjujejo brezalkoholne aperitive. Primerni so tudi za otroke. V kombinaciji s polnozrnatim kruhom, svežim sadjem ali črno čokolado hitro povrnejo v šoli ali ob fizičnih aktivnostih izgubljeno energijo.
Vsekakor veliko razlogov in možnosti za grizljanje.