BOGASTVO

Najbolj zdrav je šipek

Objavljeno 24. november 2012 08.00 | Posodobljeno 24. november 2012 08.00 | Piše: M. F.

Šipek je hranljiv, že od nekdaj je cenjen v zdravilstvu ter velja za simbol zdravja, plodnosti in večnega življenja.

Izkoristite moč narave in si pripravite zimsko zalogo šipka.

Številne raziskave so potrdile, da so drobni rdeči plodovi, ki se v tem letnem času bohotijo na trnovih vejah gozdne podrasti, eni najbolj zdravih sadežev na svetu. Blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem, živčevje ter na čvrstost kosti. Želite dokaze?

  • V raziskavah se je izkazalo, da dnevni odmerek ekstrakta šipka lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in ravni slabega holesterola. Znanstveniki menijo, da lahko tveganje za nastanek srčnih bolezni pri preobilnih osebah zmanjša do 17 odstotkov.
  • Sestavine v njem zavirajo rast raka dojke, raka na prostati, na debelem črevesju ter upočasnijo napredovanje levkemije.
  • Šipek je poln vitamina C in je zato odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema. Poleg tega je bogat vir vitamina B5 ter naravnih fenolov. Za zaščito pred boleznimi strokovnjaki priporočajo uživanje 2,5 decilitra sveže iztisnjenega šipkovega soka dnevno.
  • Vsebuje fitokemikalije, ki spodbujajo tvorjenje serotonina, hormona, ki izboljša razpoloženje, ter estrogena, ki ohranja kostno maso. To je bistveno za zaščito pred osteoporozo.
  • Raziskave so pokazale, da olje šipka ščiti pred rakom, diabetesom, preprečuje debelost in srčne bolezni, bogastvo antioksidantov pa ga uvršča med močne zaveznike proti staranju. Koži namreč vrača elastičnost, zdravi ekceme ter tudi sončne opekline.
  • Maščobne kisline, ki jih vsebuje olje, zmanjšujejo otekline in bolečine v mišicah.
  • Šipek je bogat s fitosteroni, ki lajšajo simptome menopavze, predmenopavze, kot so vročinski valovi, spremembe razpoloženja, nočno znojenje in pomanjkanje libida.
  • Šipkov sok izboljšuje erektilno funkcijo in veča kakovost spermijev.


Možnosti uporabe šipka tako z vidika zaščite zdravja kot kulinaričnih užitkov je veliko: iz njega je mogoče pripraviti žele, sok, marmelado, sirupe, omake, likerje, vino, čaj in kis. Nedvomno lahko vsak najde takega, ki mu je najbolj všeč.

 

Deli s prijatelji